Friday, September 14, 2007

OVT - Boeken die de wereld veranderden

Het programma OVT wordt wekelijks op podcast uitgebracht, maar toch meestal door mij terzijde geschoven. Toen ik nog een radio luisteraar was, was OVT een van mijn meest geliefde programma's. Ik geloof niet dat het programma aan kwaliteit heeft ingeboet, maar de podcast luisteraar is verwend geraakt met opties die voro de radio luisteraar principieel onbereikbaar waren. Met mijn iPod kan ik luisteren wanneer ik wil, kan ik het programma onderbreken en ik kan vooruit of achteruit spoelen. Deze mogelijkheden hebben me nog kritischer gemaakt dan ik al was. En daardoor is OVT meestal niet het lusiteren waard.

Deze zomer was er echter een rubriek waar ik voor opbleef. 'Boeken die de wereld veranderden' en in die serie bracht de maand augustus, drie titels die ik zuinig bewaard heb. Ook na eenmaal luisteren, kom ik er nog op terug. Zowel de besproken boeken zelf als de besprekingen geven daartoe aanleiding. Het gaat om de afleveringen over:
  • 1984, George Orwell
  • De tweede Sexe, Simone de Beauvoir
  • Ik, Jan Cremer, Jan Cremer

Gelukkig blijf ik OVT en de VPRO altijd in de gaten houden en ik adviseer alle Nederlandse podders hetzelfde te blijven doen. En de VPRO zelf zou een extra investering in het pod-publiek kunnen steken. Kortere episodes, of episodes met bookmarks, zouden het geheel navigeerbaar maken en dus toegankelijker.