Monday, July 28, 2008

Giordano Bruno - Het zwijgen opgelegd

OVT's martelaren bespreekt Giordano Bruno (1548 - 1600), de Italiaanse proto-wetenschapper die als ketter door de Romeinse Inquisitie naar de brandstapel wordt gestuurd. Hij zou als ter dood veroordeelde allang vergeten zijn, als hij niet in de negentiende eeuw was herontdekt en het odium kreeg aangemeten als een van de eerste martelaars van de wetenschap. Hoewel je de negentiende eeuwse opvatting van wetenschap maar met moeite kan toepassen op de vrijdenker uit de Renaissance.

Het is weer leuk, net als de aflevering over Socrates. Ondanks de kanttekeningen die gezet worden bij de toepasselijkheid van moderne opvattingen op Bruno, ook in de uitzending raakt hij zijn symbolische waarde niet kwijt. Want in welk vat je het gedachtengoed van Bruno ook giet, zelfs al zou hij niet meer dan een obscure occultist zijn, dan nog blijft hij zijn symboliek behouden. En dat komt door het Katholieke establishment dat er alles aan doet om de eenling en zijn gedachtengoed te onderdrukken.

Het is zelfs niet genoeg dat ze hem na acht jaar inquisitoir proces eindelijk op de brandstapel krijgen. Ook in onze tijd, wanneer hij wordt herontdekt en zijn moderne bewonderaars een standbeeld van hem in Rome plaatsen (met het gezicht naar het Vaticaan), staat de Kerk op zijn achterste benen. Het dreigt de pauselijke zetel uit Rome te verplaatsen, maar vangt bot elders in Europa en blijft in de eeuwige stad achter, aangestaard door de stenen blik van de ketter Giordano Bruno vanaf Campo dei Fiori.

(Photo by Joshua Corey)

Meer OVT:
Maria Stuart,
Jeanne d'Arc,
Paulus,
Socrates,
Hoeren en Agenten.

AddThis Social Bookmark Button