Tuesday, July 15, 2008

Jeanne d'Arc - OVT podcast recensie

BBC's In Our Time had ook een uitzending over Jeanne d'Arc en ook daar kwamen ze er niet goed uit. Klaarblijkelijk is de historie rondom de maagd van Orleans zo gecompliceerd dat je er niet even een half uurtje of drie kwartier radio aan kunt wijden. Zomin als het de BBC lukte, luke het de VPRO.

De feiten komen wel enigszins op een rijtje in OVT's derde deel over beroemde executies. Een meisje van negentien die stemmen hoort, steunt een van de Franse troonpretendenten in de honderdjarige oorlog en helpt hem op de troon. Maar in de volgende consolidatie-oorlog, weten zijn tegenstanders haar te grijpen en zorgen ervoor dat ze op de brandstapel komt. Wat al snel volgt is een rehabilitatieproces en vervolgens duurt het nog tot de negentiende eeuw voordat ze een heilige wordt.

Hoe kan dat nou allemaal? Met enige moeite haalt ook de VPRO het een en ander aan motieven, motivaties en politieke en kerkelijke machinaties boven tafel, maar net als de BBC, blijft ook hier de geschiedenis in raadselen gehuld. Het meest raadselachtig blijft de persoon van Jeanne bovenal. Het is bijna niet haalbaar om een realistisch midden tussen licht gestoorde boerentrien en gezante van God te vinden.

Meer OVT:
Paulus,
Socrates,
Hoeren en Agenten,
Polen,
Stalingrad.

AddThis Social Bookmark Button
Post a Comment