Tuesday, September 16, 2008

Economics - Berkeley lecture podcast

Berkeley's course Economics 100B is about macro-economic analysis. In the dichotomy of classical and Keynesian economists, the lecturer, Steven A. Wood, confesses to be a Keynesian. Somehow I expected that with macro-economics, but that may just be my prejudice.

This course has by now proceeded to the fifth lecture and while it has been developing along the regular schemes of university lecture courses. These are some audio issues (most of which has been resolved) some visuals you miss out on (most notably the equations on the board) and there are the opening minutes with announcements for the students. The result is audio that is not particularly fit for leisurely listening to podcast. However, it sure delivers the goods and teaches macro-economics, without additional entertainment value.

As professor Wood points out: this is a particularly interesting time to study macro-economics. Not only in the light of the upcoming elections, where the suggested economic policies can be measured with what you learn on the podcast. Also because of the stormy developments in the global economy and national economies. Thus, this course is also useful for understanding in the light of all the historic, and geopolitical changes the world is going through - or so one may hope.

More Berkeley courses in the Fall of 2008:
Foundations of American Cyber-Culture,
Political Science,
Man, God, and Society in Western Literature,
Economic Geography of the Industrial World,
Ancient Philosophy,
Letters and Science (Physics for future presidents),
A survey of Europe from the Renaissance to the present.

AddThis Social Bookmark Button

Marjolijn Februari - Marathon Interview

Voor het Marathon Interview met Marjolijn Februari heeft de interviewer - Pieter van der Wielen - vijf vragen op een papiertje geschreven en daarbij neemt hij ook nog een conflict met zijn telecom provider mee. Er wordt tot vervelens toe aan deze twee elementen gerefereerd, daar moet de luisteraar op voorbereid zijn. Verder was het een heel behoorlijk interview.

Dat de interviewer niet alleen maar met zijn eigen dingen bezig was en zich wel degelijk ook kon aanpassen aan de gast, blijkt uit het gemak waarmee hij een weinig voor de handliggende beeldspraak van Marjolijn Februari opppakt. De kwestie is dat ze kan leven als een konijn, maar ook als een paard. Veelal is ze het konijn, maar er is een paardenembryo dat in het konijn groeit. Je moet er maar mee uit de voeten kunnen. Het levert soms wat absurde teksten op (je moet een gewetensvol konijn zijn), maar wie de essentie oppakt kan er denk ik ook wel mee instemmen.

Er zijn veel hoogtepunten in het gesprek, maar wat mij toch het meest aan het hart ging, was Februari's uitleg dat 'regels zijn regels' niet hetzelfde is als 'Befehl ist Befehl' - integendeel zelfs. Dat is voor velen toch niet zo voor de hand liggend en ze maakt het heel goed duidelijk, vind ik. Voor al die hoogtepunten zijn de vragen op het papiertje niet nodig. En als de vragen eenmaal gesteld worden blijken ze even banaal als overbodig (wat is de beste LP van Barbara? Welk meesterwerk heb je niet gelezen? e.d.). Gelukkig dat we ons daar niet door hebben hoeven laten afleiden.

Meer Marathon Interviews:
Jan Blokker,
Martin Simek,
Abram de Swaan,
Jan Vrijman,
Maarten van Rossem.

AddThis Social Bookmark Button