Monday, December 24, 2007

NRC FM podcast

NRC Handelsblad heeft nu ook een podcast. Het heet NRC FM en is een wekelijks gesprek, opgenomen in Felix Meritis in Amsterdam. De duur is rond de 40 minuten en is redelijk onderhoudend. Een nadeel is dat de plaats van opname nogal nadrukkelijk zijn stempel drukt - er is weinig werk gemaakt van het onderdrukken van het achtergrondgeluid en van het egaliseren van de input uit de verschillende microfoons. Veel geroezemoes dus uit de kantine en wisselende verstaanbaarheidsniveaus van verschillende sprekers. Laten we het houden op kinderziektes - dit kan een heel behoorlijke podcast worden. Twee uitzendingen heb ik beluisterd.

NRC FM 16 november
Mevlana, dat wil zeggen Rumi. De kosmopoliet moslem. De sufi. De dichter uit de middeleeuwen die zo populair is de laatste tijd dat Unesco het afgelopen jaar tot Rumi jaar heeft uitgeroepen. Wie was hij? (Hij kwam al eerder aan de orde in dit blog) Beschreven wordt een vrijzinnigheid die in Turkije, in de oude moslemwereld gewoon was. Nu niet meer, maar heeft dat niet eigenlijk met het westen te maken? De spreker, een afvallige moslem, brengt Rumi voor het voetlicht en als de tegenstelling met de 'moderne Islam wordt opgeworpen, neemt hij het op voor jonge salafisten uit Osdorp. Eigen schuld dikke bult, het westen heeft een fundamentalistische Islam opgeroepen.

NRC FM 21 December
Mannen (het wordt nooit wat). Als de paneldiscussie over de vraag of mannen nog ergens goed voor zijn representatief is voor de vraag en het antwoord, dan zijn de mannen nergens goed voor. De mannen in het gesprek waren slecht voorbereid, warrig en onuitgesproken. De vrouwen kwamen beter beslagen ten ijs, met argumenten, met voorbeelden en analyses. Dus met die onderdrukking van de vrouw door de patriarchale structuren zal het dan ook wel snel gedaan zijn.

PS: Een radiomaker (Ronald van den Boogaard) die mijn blog volgt schreef mij:
Ruim tien minuten heb ik geluisterd naar de NRC-radio. Toen was het wel genoeg. Ze kunnen er niets van.

Nou, daar kan de NRC het mee doen. Ikzelf schreef eerder over de podcasts van de Volkskrant 'lulligheid troef' en als je het daarmee vergelijkt valt het alleszins mee.

Share on Facebook

De Russische Revoluties (OVT)

Voor de tweede maal wordt in OVT stilgestaan bij het jaar 1917. Vorige week ging het nog over de Eerste Wereldoorlog, nu gaat het over de Russische Revolutie, meer correct revoluties (meervoud), want er waren er twee. De eerste was in maart en de tweede in november - volgens de Westerse Kalender. Volgens de Russische waren het februari en oktober, maar dat geheel terzijde.

De eerste wordt in OVT voorgesteld als de echte revolutie, de meer sympathieke revolutie. Er zijn demonstraties in St. Petersburg en als de soldaten de kant van de demonstranten kiezen, is het met het oude rijk gedaan. De tsaar treedt af, probeert eerst zijn familieleden nog op de troon te krijgen, maar uiteindelijk komt er een liberale regering. Later nemen de socialisten ook plaats in de regering en lijkt iedereen tevreden, iedereen behalve Lenin. En Duitsland, want de Russen trekken zich niet terug uit de oorlog onder het nieuwe regime.

Lenin zit in ballingschap in Zwitserland, maar de Duitsers begrijpen dat dit de onruststoker is die ze in Rusland nodig hebben en financieren een treinreis naar Helsinki, van waar Lenin kan overspringen naar St. Petersburg. De discussie rijst of de oktoberrevolutie niet eigenlijk een coup van Lenin was. Hoe dan ook, de bolsjewieken komen aan de macht en Rusland sluit vrede. Precies wat de Duitsers wilden en van de vorige regering niet kregen.

Vorige posts: OVT 1917 - Het Oostfront, Neutraal in de Grote Oorlog, OVT en 1915.

Share on Facebook