Monday, December 10, 2007

Neutraal in de Grote Oorlog

Het is al eens eerder in OVT aan de orde geweest: het neutrale Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog. Deze week, naar aanleiding van de verfilming van Geert Maks In Europa
, staat het jaar 1916 centraal. De blik wordt op het neutrale Nederland geworpen. Maar eerst was er een smakelijk voorafje over Tristan da Cunha - het afgelegen eiland in de Atlantische oceaan waar een virus de bevolking in de greep heeft.

Betekent neutraliteit dat de oorlog aan je voorbij gaat? De uitzending trekt de conclusie van niet. Het was politiek een vast beleid sinds 1830 om neutraal te zijn, maar er waren toch ook wel pro-Duitse sentiment, alsmede pro-Britse. Ik vroeg me af, hoe de Britse blokkade van Duitsland effect had op Nederland, maar dat komt niet aan de orde - wel het effect van een miljoen Belgische vluchtelingen.

Op mentaalgebied blijkt de oorlog ook in Nederland zijn sporen te hebben nagelaten. Niet alleen bij de strijdende partijen is er de schok en de ontnuchtering, ook bij de neutralen en ook in Nederland claimt een hele generatie veranderd te zijn door de oorlog.
Post a Comment