OVT begon afgelopen zondag met een onthulling uit de nieuw verschenen Den Uyl biografie van Anet Bleich. Ik dacht nog dat het over Lockheed zou gaan, maar het was een onthulling die nergens op sloeg. Bleich maakt zich in de studie terecht boos over de koppen die dit opleverde (zie ook Elsevier). Joop den Uyl zou in een opstel dat hij als vijftienjarige schreef sympathie voor Hitler en Duitsland hebben getoond. Bleich haast zich te zeggen dat Den Uyl ook toen al de kwade kanten zag en verder helemaal goed was in de oorlog - toen het er echt om ging. Kortom het is niet meer dan een pikanterie, zoals je wellicht uit de opstellen van elke puber kan halen.
Dan gaat het programma over naar In Europa en komt aan de orde wat al die tijd onvermijdelijk dichterbij kwam: de holocaust. De banaliteit van het kwade wordt nog weer eens aangetoond. Handlangers van de shoah zijn de ovenfabriek Topf die de crematoria leverde en de plantsoenendienst van Minsk die de camoeflage van het dodenkamp verzorgt. Natuurlijk speelde hier geen ideologie, dus hoe voorkom je dat het gewone handelen een gruwelijk daderschap oplevert? Misschien moeten we ongewone mensen zijn, is de opmerking die de presentator uitbrengt.
Ook de andere rubrieken waren weer zeer de moeite waard. Er is een serie begonnen over de Boerenpartij, bijvoorbeeld. Daarbij de column van Nelleke Noordervliet en de recensies van boeken en zelfs een film. Het is een groot goed dat dit radioprogramma als podcast uitkomt. Voorgaande uitzendingen worden uit de feed genomen, maar zijn nog wel on line in de stream te beluisteren. Mijn advies aan de liefhebber is om altijd ongezien te downloaden en te bewaren. Je blijft luisteren.
Eerdere besprekingen van OVT in dit blog:
1933 - Fellow Travelers.
1936 - Spanje,
1938 - Hitler en Holocaust,
1939 - Patriotten tot landverraders,
1940 - Heesters, Petain, Leopold achteraf.