Monday, December 24, 2007

De Russische Revoluties (OVT)

Voor de tweede maal wordt in OVT stilgestaan bij het jaar 1917. Vorige week ging het nog over de Eerste Wereldoorlog, nu gaat het over de Russische Revolutie, meer correct revoluties (meervoud), want er waren er twee. De eerste was in maart en de tweede in november - volgens de Westerse Kalender. Volgens de Russische waren het februari en oktober, maar dat geheel terzijde.

De eerste wordt in OVT voorgesteld als de echte revolutie, de meer sympathieke revolutie. Er zijn demonstraties in St. Petersburg en als de soldaten de kant van de demonstranten kiezen, is het met het oude rijk gedaan. De tsaar treedt af, probeert eerst zijn familieleden nog op de troon te krijgen, maar uiteindelijk komt er een liberale regering. Later nemen de socialisten ook plaats in de regering en lijkt iedereen tevreden, iedereen behalve Lenin. En Duitsland, want de Russen trekken zich niet terug uit de oorlog onder het nieuwe regime.

Lenin zit in ballingschap in Zwitserland, maar de Duitsers begrijpen dat dit de onruststoker is die ze in Rusland nodig hebben en financieren een treinreis naar Helsinki, van waar Lenin kan overspringen naar St. Petersburg. De discussie rijst of de oktoberrevolutie niet eigenlijk een coup van Lenin was. Hoe dan ook, de bolsjewieken komen aan de macht en Rusland sluit vrede. Precies wat de Duitsers wilden en van de vorige regering niet kregen.

Vorige posts: OVT 1917 - Het Oostfront, Neutraal in de Grote Oorlog, OVT en 1915.

Share on Facebook

No comments: