Monday, December 24, 2007

NRC FM podcast

NRC Handelsblad heeft nu ook een podcast. Het heet NRC FM en is een wekelijks gesprek, opgenomen in Felix Meritis in Amsterdam. De duur is rond de 40 minuten en is redelijk onderhoudend. Een nadeel is dat de plaats van opname nogal nadrukkelijk zijn stempel drukt - er is weinig werk gemaakt van het onderdrukken van het achtergrondgeluid en van het egaliseren van de input uit de verschillende microfoons. Veel geroezemoes dus uit de kantine en wisselende verstaanbaarheidsniveaus van verschillende sprekers. Laten we het houden op kinderziektes - dit kan een heel behoorlijke podcast worden. Twee uitzendingen heb ik beluisterd.

NRC FM 16 november
Mevlana, dat wil zeggen Rumi. De kosmopoliet moslem. De sufi. De dichter uit de middeleeuwen die zo populair is de laatste tijd dat Unesco het afgelopen jaar tot Rumi jaar heeft uitgeroepen. Wie was hij? (Hij kwam al eerder aan de orde in dit blog) Beschreven wordt een vrijzinnigheid die in Turkije, in de oude moslemwereld gewoon was. Nu niet meer, maar heeft dat niet eigenlijk met het westen te maken? De spreker, een afvallige moslem, brengt Rumi voor het voetlicht en als de tegenstelling met de 'moderne Islam wordt opgeworpen, neemt hij het op voor jonge salafisten uit Osdorp. Eigen schuld dikke bult, het westen heeft een fundamentalistische Islam opgeroepen.

NRC FM 21 December
Mannen (het wordt nooit wat). Als de paneldiscussie over de vraag of mannen nog ergens goed voor zijn representatief is voor de vraag en het antwoord, dan zijn de mannen nergens goed voor. De mannen in het gesprek waren slecht voorbereid, warrig en onuitgesproken. De vrouwen kwamen beter beslagen ten ijs, met argumenten, met voorbeelden en analyses. Dus met die onderdrukking van de vrouw door de patriarchale structuren zal het dan ook wel snel gedaan zijn.

PS: Een radiomaker (Ronald van den Boogaard) die mijn blog volgt schreef mij:
Ruim tien minuten heb ik geluisterd naar de NRC-radio. Toen was het wel genoeg. Ze kunnen er niets van.

Nou, daar kan de NRC het mee doen. Ikzelf schreef eerder over de podcasts van de Volkskrant 'lulligheid troef' en als je het daarmee vergelijkt valt het alleszins mee.

Share on Facebook
Post a Comment