Wednesday, December 19, 2007

OVT 1917 - Het Oostfront

Deze week gaat de aandacht van OVT uit naar het oostfront tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het gaat over de verschillende 'Narrenarmees' die er waren. Legers van malloten, die in de nieuwe twintigste eeuw eerloos ten onder gingen. De Russen krijgen dat predikaat mee, alsmede de Oostenrijkers en minder de Turken.

Er worden twee bijgedachtes ontzenuwd. De eerste gaat over de slag bij Tannenberg in 1914. De Duitsers brengen de Russen een pijnlijke nederlaag toe, maar als de Russen nu eens gewonnen hadden? Ja, wat als? Natuurlijk loopt het dan anders met de Grote Oorlog, natuurlijk loopt het dan anders met Rusland, met Duitsland en misschien heb je dan geen Nazis of Sovjets om de wereld te kwellen. Maar het panel is het er snel over eens: het kon haast niet anders. De Russen hadden geen serieuze kans.

De tweede bijgedachte is dat de Turken aan de Eerste Wereldoorlog begonnen in een alliantie met Duitsland met de verborgen agenda om Turkije van christenen te zuiveren. Daarmee wordt gedoeld op de genocide van de Armenen, als zou die gepland zijn geweest. De agenda kan best bestaan hebben, maar wat de Turken in de armen van Duitsland dreef wordt toch meer op het conto van andere factoren geschreven. Desinteresse van de Britten en een actief in een verbond geinteresseerde Kaiser Wilhelm.

Share on Facebook

No comments: