Wednesday, August 20, 2008

Martin Simek - Marathon Interview

Hier is een marathon interview waar ik heel lang op heb zitten wachten totdat hij eindelijk in de feed zou komen. In 1991 sprak Djoeke Veninga met Martin Simek. Daarmee zit Simek aan de andere kant, die van de geinterviewde, want als interviewer ken ik hem al zo lang van de podcast Simek 's Nachts, wat de allereerste podcast is waar ik ooit mee begon. (label: Simek)

Martin Simek in 1991, de 43 jarige, is merkbaar jonger dan de man op leeftijd die interviewt bij de RVU. En met je kennis van de podcast Simek 's Nachts in het achterhoofd weet je dat deze ongebonden man, uiteindelijk toch zal trouwen en kinderen krijgen. Dus als hij beweert dat hij zich kan binden, al heeft hij het nooit langer dan 5 jaar gedaan, dan voel je de scepsis bij Veninga en weet je als luisteraar dat het waar is wat Simek zegt.

Gelukkig laat Simek zich niet teveel afleiden door Veninga, want ik weet niet of ze hem wel zo sympathiek vond. Het schaadt enigszins haar kracht als interviewer, maar Simek gaat lekker zijn eigen gang. En dus krijg je in iets meer geuren en kleuren te horen wat er in kleine brokjes al uit hem gekomen is in zijn eigen podcast. En je kan iets langer meevaren op zijn gevoelsmatige stijl. En dan kan je ontdekken dat hij wel degelijk altijd naar een pointe gaat. Ook al laat hij zich ogenschijnlijk door zijn eigen gedachtes weer wel afleiden.

Halverwege is er de emotie, als Martin over het heeft over het afscheid van zijn vader - 1968 in de trein, 1981 aan het sterfbed. Aan het eind komt er plotseling ook wrevel. Veninga verklaart dat Simek uitgesproken reacties oproept; of de mensen houden van hem, of ze moeten hem niet. Vervolgens geeft ze citaten die overwegend negatief, en nogal klein zijn. Simek laat zich niet verleiden tot al te zeer tegensputteren, al gebruikt hij zijn eigen typische jargon om terug te slaan (dit verveelt me). Uiteindelijk begint hij abrupt uit eigen werk te citeren. En daarmee is het interview afgelopen.

Het grote verschil tussen Simek zoals ik hem van de podcast ken en dit interview is dat hij hier veel meer woede ten opzichte van Nederland, Nederlanders en de Nederlandse cultuur heeft. De latere Simek is milder.

Meer Marathon Interviews:
Abram de Swaan,
Jan Vrijman,
Maarten van Rossem,
Louis Th. Lehmann,
Marita Mathijsen.

Meer Simek 's Nachts op dit blog:
Marjan Berk en Johnny Kraaykamp jr.,
Brigitte Kaandorp,
Heleen Mees, Maarten van Roozendaal,
Barbara van Beukering, Gert Dumbar,
Jaap van der Zwan.

AddThis Social Bookmark Button
Post a Comment