Friday, May 9, 2008

Blijf je verbazen - Simek podcast recensie

Sinds mijn laatste recensie van Simek 's Nachts heb ik al weer vijf nieuwe interviews van Martin Simek gehoord.

De historicus Fik Meijer wordt uitgenodigd om te vertellen, wat hij dan ook smakelijk doet (audio). Lenny Kuhr komt vertellen hoe het is om als zangeres je stem kwijt te zijn. Het wordt een heel intiem gesprek (audio). Het interview met Barbara van Beukering geeft een inkijkje in het leven van een carrierevrouw; hoe de baan gecombineerd wordt met een compleet moederzijn (audio). Martin Ros wordt voor de uitdaging gesteld om overal over te praten, behalve over boeken (audio).

Het meeste genoegen heb ik gehad aan het gesprek met Gert Dumbar (audio. Dumbar's werk is het fenomeen pictogrammen; hij deed de huisstijl van de NS en nog heel veel meer. Nu is hij bezig om pictogrammen te ontwikkelen voor rampgebieden. Hij heeft zich gerealiseerd welk een logistiek wanorde er optreedt bij rampen. Hij denkt aan Darfur, aan de Tsunami en stelt vast hoeveel verschillende talen er gesproken worden door al de mensen in deze logistieke wanorde. Vandaar de functie voor pictogrammen.

Zijn persoonlijk leven lijkt getekend door het jappenkamp, maar Dumbar slaagt erin om er met historisch besef, met intiem beleefde herinnering en toch zonder wrok over te praten. En dan krijg je wat inzicht. Daar krijg je als luisteraar een levenswijsheid mee, zonder dat het expliciet wordt gemaakt. Een aanstekelijke levendheid.

Meer Simek op dit blog:
Jaap van der Zwan,
Lucie Stepanova,
Olaf Tempelman,
Paul Gelderloos,
Bas Heijne.

AddThis Social Bookmark Button

No comments: