Saturday, January 19, 2008

Bas Heijne bij Martin Simek

Bij Simek 's Nachts was op 30 december Bas Heijne de gast. De columnist van het NRC wordt gepresenteerd als een denker en uitgenodigd om commentaar te geven op de wijze waarin in Nederland van gedachten gewisseld wordt.

Heijne komt met een analyse die bij mij een persoonlijk stokpaardje uit de kast lokte. Hij zei dat in Nederland het debat meestal bedorven wordt doordat men over bijzaken praat. In zijn observatie gaat het nooit over de grote lijnen, maar altijd over het specifieke voorbeeld. Hij vraagt zich hardop af, waarom er over de lijn niet meer wordt gezegd. Zijn stelling is, dat er te weinig wordt nagedacht en hij wijt dat aan het Nederlandse onvermogen om met enthousisasme om te gaan. Voor goed nadenken is een zeker enthousiasme voor de idee nodig, anders is er geen overtuiging.

En passie? probeert Martin Simek. Nee dat niet, stelt Heijne beslist, passie is tezeer een emotionele storm in het moment dat ook weer over drijft, het gaat bij de grote lijn over een blijvend enthousiasme. Maar ik vind dat ze allebei gelijk hebben. Nederlanders hebben moeite met enthousiasme, juist omdat het te gepassioneerd is. En Heijne heeft gelijk dat doordat men enthousiasme niet toelaat er geen overtuiging kan ontstaan, maar Simek heeft gelijk dat dat passie inhoudt. Heijne toont zijn Nederlandse gezicht door passie af te doen als te tijdelijk, te heftig om stevig te zijn. Dat is nu juist de kwestie, zo lijkt me, in de Nederlandse optiek is passie te emotioneel. We moeten wel redelijk blijven. Emotie kan dat niet zijn.

Er komt nog heel veel meer aan de orde. Een fascinerend gesprek.

Meer Simek op dit blog:
Herman Finkers,
Tijs Goldschmidt,
Truus Menger,
Eva Maria Staal,
A. C. Baantjer.

Binnenkort: Paul Gelderloos.


AddThis Social Bookmark Button

2 comments:

Anonymous said...

Spijker op de kop!

Unknown said...

Dankjewel Ton.

En bedankt voor je enthousiasme.
;)