Friday, December 21, 2007

Truus Menger

Martin Simek had bezoek van Truus Menger (audio) in een uitzending die al bijna een maand geleden plaats had, maar pas deze week in de feed werd gezet. Het werd weer eens een heel erg goede uitzending van Simek 's nachts. Martin klaagt halverwege hardop dat hij niet in vorm is en hij oogst zelfs de openlijke kritiek van Menger, die niet over haar ervaring met het afschieten van verraders in 40-45 wil spreken.

Maar in zijn zoektocht weet Simek toch de menselijkheid naar boven te halen. Het meest aangrijpend is wel Truus' relaas over een mislukte redding van joodse kinderen. Zij moest als 19-jarige meisje, actief in het verzet, met een groep kinderen, varierend in de leeftijd van 3 tot 14 jaar een rivier oversteken. Ze had een bootje en ze lag met de kinderen op de oever. Ze moesten in dekking blijven en ze moesten tot 3 uur 's nachts wachten op het juiste getij. Maar om middernacht hield Truus het niet meer uit en besloot de oversteek te wagen.

Door de sterke stroming en de geluiden over het water werden ze ontdekt. De Duitsers schoten en het bootje sloeg om. De kinderen verdronken; Truus kon er maar een op de wal krijgen. Dit trauma slaat op haar 40e nogmaals toe, tezamen met alle andere tegenslagen in haar leven, maar de oude vrouw laat zich in de studio van af het begin kennen als een vitale en humorvolle vrouw. 84 jaar oud, een lang en kommervol leven achter de rug, maar onverwoestbaar.

Share on Facebook
Post a Comment