Thursday, December 13, 2007

A. C. Baantjer bij Martin Simek

Voormalig agent van bureau Warmoesstraat Appie Baantjer, werd schrijver en oogstte miljoenensucces met zijn thrillers. De inmiddels 85 jarige Baantjer is op bezoek in het radioprogramma Simek 's Nachts, dat (onregelmatig) ook op podcast wordt uitgebracht. Interviewer Simek is nog steeds een beetje uit vorm - vind ik. Ook met Baantjer weet hij zichn iet zo een houding te geven, maar de oude schrijver is zo geweldig innemend dat tussen de vragen door dit een prachtig mooie podcast is geworden.

Baantjer leren we kennen als een krasse tachtiger en een man van bescheiden meningen en eenvoudige genoegens en een milde, maar toch recht voor zijn raap spreekstijl. Hij hield er niet van zijn pistool te dragen. Hij wilde dat de inspecteur in zijn boeken nooit vloekte, nooit sloeg en nooit zou schieten. Hij houdt van modeltreinen. Hij hield van zijn overleden vrouw en hij heeft er vrde mee dat ze geen kinderen hadden. Het sympathiekste is wel dat hij onthult dat hioj geen zaken aankon, als hij voor de verdachte geen gevoel kon opbrengen.

Wat dan? Nou, ik heb oplichters gekend die heel charmant waren. Simek grijpt zich aan het charmante van Baantjer vast en probeert in de bescheiden versie iets groots te vinden. Hoe komt het dat je geen charmeur van vrouwen was, net zoals je vader? Appie laat zich niet uit het veld slaan, maar waarom kan die Simek niet ophouden als hij ziet dat het niet past?
Post a Comment