Thursday, July 3, 2008

Socrates - OVT podcast recensie

OVT is een serie begonnen over beroemde executies. De terechtstelling als politiek instrument, iemand geslachtofferd voor de hogere zaak. De kop moet eraf, voor de natie, voor de gerechtigheid, voor de bevestiging van de gevestigde orde.

Er is begonnen met Socrates en het gesprek raakt zo verhit, dat het wel lijkt alsof het over Pim Fortuyn of Theo van Gogh gaat, of iets dat nog actueler en nog heikeler is. Misschien dat de status van de Griekse Filosoof nogal vergelijkbaar is met Jezus, Mohammed of Mozes. We hebben het over een held wiens met autoriteit omklede visie op wereld en zeden nog altijd geldig zijn vandaag.

Gasten zijn Gerard Koolschijn, Ineke Sluiter en Fik Meijer (die ook ooit bij Simek te gast was). Op de vraag of ze Socrates waarderen reageren ze al met gemengde gevoelens, maar nog pittiger wordt het na een audio-fragment van een theatrale versie van Socrates' monoloog voor het gerecht - dat unaniem geen goedkeuring kan wegdragen. Hoe de man dan wel geduid moet worden, daarover wordt men het niet eens.

Socrates' motieven waarom hij zo'n lastpost was, daarover lopen de meningen uiteen. Is hij een anti-democraat? Een egoist uit op het eigen heil? Uiteindelijk een fundamentalist? Of een tragische figuur die de fundamentele onkunde van de mensheid almaar onder de aandacht moet brengen, juist om de zelfgenoegzaamheid van democratie en een soort van political correctness (hij eerde de goden niet, hij bedierf de jeugd) steeds wakker te schudden. Socrates, de heilige luis in de pels?

Andere gevonnisten die aan de orde gaan komen deze zomer zijn: Petrus en Paulus, Jeanne d‘Arc, Maria Stuart, Giordano Bruno, Danton en Mata Hari.

Meer OVT:
Hoeren en Agenten,
1943 - Polen,
1943 - Stalingrad,
1941 - Handlangers,
1940 - Heesters, Petain, Leopold achteraf.

AddThis Social Bookmark Button
Post a Comment