Thursday, July 3, 2008

Socrates - OVT podcast recensie

OVT is een serie begonnen over beroemde executies. De terechtstelling als politiek instrument, iemand geslachtofferd voor de hogere zaak. De kop moet eraf, voor de natie, voor de gerechtigheid, voor de bevestiging van de gevestigde orde.

Er is begonnen met Socrates en het gesprek raakt zo verhit, dat het wel lijkt alsof het over Pim Fortuyn of Theo van Gogh gaat, of iets dat nog actueler en nog heikeler is. Misschien dat de status van de Griekse Filosoof nogal vergelijkbaar is met Jezus, Mohammed of Mozes. We hebben het over een held wiens met autoriteit omklede visie op wereld en zeden nog altijd geldig zijn vandaag.

Gasten zijn Gerard Koolschijn, Ineke Sluiter en Fik Meijer (die ook ooit bij Simek te gast was). Op de vraag of ze Socrates waarderen reageren ze al met gemengde gevoelens, maar nog pittiger wordt het na een audio-fragment van een theatrale versie van Socrates' monoloog voor het gerecht - dat unaniem geen goedkeuring kan wegdragen. Hoe de man dan wel geduid moet worden, daarover wordt men het niet eens.

Socrates' motieven waarom hij zo'n lastpost was, daarover lopen de meningen uiteen. Is hij een anti-democraat? Een egoist uit op het eigen heil? Uiteindelijk een fundamentalist? Of een tragische figuur die de fundamentele onkunde van de mensheid almaar onder de aandacht moet brengen, juist om de zelfgenoegzaamheid van democratie en een soort van political correctness (hij eerde de goden niet, hij bedierf de jeugd) steeds wakker te schudden. Socrates, de heilige luis in de pels?

Andere gevonnisten die aan de orde gaan komen deze zomer zijn: Petrus en Paulus, Jeanne d‘Arc, Maria Stuart, Giordano Bruno, Danton en Mata Hari.

Meer OVT:
Hoeren en Agenten,
1943 - Polen,
1943 - Stalingrad,
1941 - Handlangers,
1940 - Heesters, Petain, Leopold achteraf.

AddThis Social Bookmark Button

3 comments:

Unknown said...

Dat was leuk!
Misschien voor het eerst dat ik een nederlandse uitzending in de "in our time"-opzet hoor die helemaal slaagt.

Waarschijnlijk ook zo leuk vanwege de inbreng van die Koolschijn: je hoeft het niet per se met hem eens te zijn om te kunnen waarderen hoe hij de discussie op scherp zet, en ook de anderen daarmee dwingt puntig te formuleren.

Unknown said...

Helemaal mee eens (waarbij terzijde gezegd mag worden dat IOT bezig is een beetje zijn schrpte te verliezen)

Niet alleen Koolschijn maakte dit mogelijk, ook Sluiter en Meijer, doordat ze de polemiek niet schuwden. En daar waar de programmamakers de sfeer weer een beetje proberen te kalmeren, vond ik het veelzeggend om Fik Meijer een tegenwerping te horen maken: 'ik vind het wel leuk zo'
Kortom ze hadden er echt plezier en dat komt goed over op de luisteraar.

Nu maar eens kijken of dit hoogtepunt met de komende executies geevenaard gaan worden. Jeanne d'Arc kan misschien heel leuk worden. Ook dan kan je weer vergelijken met In Our Time

Maar hoe dat nou met Petrus en Paulus moet.... ;)

Unknown said...

op Sheehan en Harland afgaand zit tussen Petrus en Paulus nog wel wat (stok-)oud zeer blijkbaar - komt wel goed met dat vuurwerk. (-: