Thursday, January 15, 2009

Dagelijks genoegen: hoor geschiedenis podcast

Een van de meest geslaagde podcasts van de laatste tijd begeleidt me elke dag. Het is Hoor! Geschiedenis, van Feico Houweling. Ik vind het indrukwekkend hoe Houweling er in slaagt om stipt elke dag een nieuwe vijf minuten uit te brengen. Elke dag ook weet hij zich te beperken tot een miniem aspect van de aanloopgeschiedenis van de Nederlanden. Een aspect dat klein genoeg is dat hij het in vijf minuten kan uitleggen en dat weer aansluiting zoekt bij de grote lijn van de historie.

Het is een knappe prestatie in meerdere opzichten. Het is knap om in vijf minuten een verhaal af te krijgen - de meeste podcasters lukt dat niet. Het is knap om de connectie met de grote lijn vast te houden. In kortere historische podcasts beperkt de verteller zich meestal tot het oplepelen van feiten. En het is knap om de gestage, dagelijkse productie op peil te houden. Vele podcasters knokken om een wekelijkse of tweewekelijkse productie vol te houden. Dagelijks is iets dat alleen Bob Packett klaarspeelt in History According to Bob. Bob daarentegen meandert door de geschiedenis en weet mij niet te binden zoals Houweling dat kan.

Zoals gezegd, voor mij is het een groot genoegen, iets dat het begin van elke werkdag markeert. Behalve zondag, want dat is voor Houweling geen werkdag, maar dan is er de onvolprezen Volkis Stimme.

Meer Hoor! Geschiedenis:
Hoor! Geschiedenis - historische podcast recensie.

Meer History according to Bob:
Pick and choose,
1000 AD according to Bob,
The battle of Tours,
The Franks,
Virginia Oldoini.

Meer Volkis Stimme:
Angela Merkel in Volkis Stimme,
Volkis Stimme - recensie van een Duitse podcast.

AddThis Social Bookmark Button