Thursday, June 19, 2008

Jan Vrijman - Marathon Interview

Wat zegt het dat de site van de VPRO, het marathon interview dat Felix Rottenberg met Jan Vrijman (pseudoniem van Jan Hulsebos) had, bedeelt met een beschrijving van slechts een enkele zin? Andere interviews hebben een pagina-lange beschrijving en vaak ook nog een tweede pagina waarop de hoogtepunten van het interview worden vermeld. Wat zegt het? Dat het eigenlijk minder een interview was en meer een gesprek; dat het geen hoogtepunten bevatte, of dat er niet uit gehaald werd wat erin zat? Of dat de vijf uur radio zich niet lieten duiden.

Al aan het begin van de uitzending verklaart Jan dat hij een ontevreden man is. Later vertrouwt hij Felix toe dat hij een heel depressief mens is. Er blinkt een niet mis te verstane getormenteerdheid door. Misschien niet de neerslachtige tobber, maar eerder de verwarde man die eigenlijk niet precies weet waartegen in opstand te komen. Maar die kwetsbaarheid wordt in goed Nederlands weggedrukt, soms haast met geweld, zoals op het eind, wanneer allerlei verdriet naarboven komt. Felix Rottenberg kan niet anders dan het zo laten gaan. En daarbij hij wil het zo graag over linkse politiek wil hebben of andere zaken waarover Vrijman gemakkelijk formuleert. Alsof hij het precies weet, maar dan wordt hij haast boos op zichzelf: "Godverdomme! Ik klink meteen als een communist; praten over de concrete situatie en de structuren.'

Kortom, zo was mijn indruk, zo zeker was hij helemaal niet. Dat zou ook passen bij de zoeker waarmee hij zichzelf aan het begin typeert. Daarmee is het interessantst in het interview wat impliciet blijft. Dat maakt het nog niet een gemiste kans; daar kan wel meer dan een regel over geschreven worden en dat is zeker de moeite van het luisteren waard.

Hieronder een fragment uit een film die over Vrijman werd gemaakt door zijn dochter:Meer Marathon Interviews:
Maarten van Rossem,
Louis Th. Lehmann,
Marita Mathijsen,
Ruud Lubbers,
Jan Leijten.

AddThis Social Bookmark Button