Thursday, February 7, 2008

Olaf Tempelman - Simek

In het gesprek met Olaf Tempelman, Volkskrant correspondent in Roemenie, raakt Martin Simek in zijn element. Het gaat over Oost-Europa, over het leven onder het communisme, de val van het sovjetrijk en het leven erna. En het gaat over vrouwen. (audio) (download)

Als Simek in zijn element is, wordt hij direct. Van Olaf Tempelman wordt gezegd dat hij haast helemaal Roemeen is geworden en dat traditionele vooroordelen over Roemenen speelt Simek meteen uit. "Jij zit als een Roemeen je boek te promoten." Het moet gezegd, Tempelman refereert vrij aan zijn boek, maar waarom zou hij het laten? Er zou veel te lachen zijn met het boek, maar het gaat toch ook over de dramatische omslag in Roemenie van gesloten communisitisch land tot wat het nu is.

Simek reageert ook heel direct op Olaf Tempelmans stem, die sleept en ongearticuleerd is, alsof hij gedronken heeft. Aan het eind, laat hij bovendien op pikante wijze het woord nuchter vallen, alsof hij misschien zou denken dat Tempelman inderdaad gedronken had. Maar wat hij vertelt is niet het incoherente gepraat van een dronkeman, maar de liefdevolle beschrijving van een vreemd land en een vreemde cultuur waar hij zich door heeft laten verrijken en waar hij van is gaan houden.

Meer Simek op dit blog:
Paul Gelderloos,
Bas Heijne,
Herman Finkers,
Tijs Goldschmidt,
Truus Menger.

Binnenkort: Lucie Stepanova.


AddThis Social Bookmark Button