Saturday, October 4, 2008

De Roemeense Koning - Veertien Achttien

De laatste aflevering van Veertien Achttien krijgt als titel mee Carol I en er moest mij bij verteld worden dat dit de koning van Roemenie is. De man is van Duitse komaf en in WO I gaat zijn voorkeur uit naar een alliantie met de Centralen. Maar de Roemeense main stream kijkt meer naar de geallieerden.

Roemenie is nog nauwelijks een serieuze staat in die dagen en Carol is een monarch die er bijgesleept is om het nieuwe land in de negentiende eeuw soevereiniteit te verlenen. En al met al levert deze achtergrond vooral een uitstapje naar de voorgeschiedenis van Duitsland op. Tacken stipt de eenwording van Duitsland aan en de oorlogen met Frankrijk en Oostenrijk die Bismarck nodig had om van de Duitse staten een land te maken onder de Pruisische koning als keizer.

Wat dit te maken heeft met WO I is vooral dat met de totstandkoming van Duitsland het machtsevenwicht op het Europese vasteland verschuift van Frankrijk naar deze nieuwe Duitse eenheid, dat groter is, een grotere bevolking heeft en sneller geindustrialiseerd raakt dan de rest van de wereld. Roemenie is een achterhoedegevecht in het grote verhaal en zo blijft het ook.

Meer Veertien Achttien:
Herbert Hoover,
Otto Weddigen,
Helmut Von Moltke,
Joseph Gallieni,
Alexander von Kluck.

AddThis Social Bookmark Button