Monday, September 29, 2008

Herbert Hoover - veertien achttien

We kennen Herbert Hoover natuurlijk van de mislukte economische politiek na 1929, maar wat minder bekend is, is Hoovers humanitaire werk. Dat begint in 1914 met de voedselhulp voor de Belgen, maar daarna zal er nog meer volgen. Dit is de aanleiding voor Tom Tacken om Hoover's biografie in de podcast Veertien Achttien te bespreken.

Zoals altijd ligt er niet alleen een biografie op tafel, maar stipt Veertien Achttien ook een belangrijk historisch aspect van de Grote Oorlog aan. In dit geval gaat het om de omstreden kwestie van de Duitse gruweldaden in Belgie in 1914. Geruchten daarover zijn koren op de molen van de geallieerde propaganda machine en worden daarom gretig opgeblazen. Het is een van de redenen waarom Hoover als fanatieke hulpverlener op pad gaat, maar later volgen de revisionisten en worden de verhalen over Duitse moord- en plunderpartijen in twijfel getrokken. Wie andere podcasts hierover al gehorod heeft, onder meer VPRO's OVT, weet dat er inmiddels voldoende aanwijzingen zijn van misdragingen in het begin door de Duitsers.

Hoover moet zijn werk voor de Belgen overdragen aan de Hollanders en de Spanjaarden, zodra de Amerikanen partij kiezen in WO I. Als de oorlog voorbij is organiseert hij de voedselhulp aan Duitsers en Russen. En na de tweede wereldoorlog vraagt Truman hem dit opnieuw te doen. Tacken heeft het weer prachtig gedaan. Deze keer zijn er zelfs verschillende geluidsfragmenten om de podcast compleet te maken.

Afbeelding van The Great War Different.

Meer Veertien Achttien:
Otto Weddigen,
Helmut Von Moltke,
Joseph Gallieni,
Alexander von Kluck,
Alexander Samsonov.

AddThis Social Bookmark Button

No comments: