Wednesday, September 3, 2008

Alexander von Kluck - veertien achttien recensie

Tom Tackens podcast over de eerste wereldoorlog, veertien achttien, vertelt het verhaal van de Grote Oorlog in 228 korte biografieën. Dat is misschien wel de mooiste manier om het fenomeen in beeld te brengen, maar herbergt de potentiële zwakte van versnippering. Hoe kan je met een reeks van schetsjes een beetje overzicht behouden, laat staan krijgen?

Tacken weet dit in de laatste aflevering echter heel erg goed te ondervangen. Het levensverhaal van de Duitse generaal Von Kluck dient leidraad voor een bespreking van een van de Duitse oorlogsstrategie in het algemeen en het tot in de puntjes voorbereide Von Schlieffenplan in het bijzonder. Wat was het plan? Hoe heeft Von Kluck het uitgevoerd? In hoeverre liep een en ander volgens plan? (Meer dan ik verwachtte) En waar werd er afgeweken? Ook komt aan de orde de vraag of het plan wel zo goed was, of dat de aanval geslaagd was, als er nog nuawgezetter aan het plan was gehouden.

Hoe het ook zij, Von Schlieffen ging uit van een Blitzkrieg. Zes weken kregen de Duitse legers om het westelijk front te bedwingen. Dan zou Rusland gemobiliseerd zijn en de oorlog in het oosten beginnen. Maar het westelijk front liep vast, het oostelijk ging al eerder open en niet alleen werd het de gevreesde oorlog op twee fronten, maar bovendien een stellingenoorlog en geen mobiel conflict, waar de Duitsers zo goed in waren. Dat het dan toch nog vier jaar duurde kwam doordat de geallieerden ook weer niet zo sterk waren dat ze de vastgelopen Duitse oorlogsmachine definitef konden verslaan. Zo min als Parijs, werd Berlijn gehaald. Wat bleef was de blubber van Ieper, de Somme, Verdun en het oostfront.

Ook van Tom Tacken:
Alexander Samsonov,
Dicke Bertha; Bertha Krupp,
Veertien Achttien - recensie,
Sterke Geschiedenis.

AddThis Social Bookmark Button

2 comments:

Tom Tacken (Veertien Achttien) said...

Ook deze recensie is er weer een waar de eenzame podcaster zijn voordeel mee kan doen. Bedankt, Anne!
Het idee achter Veertien Achttien is inderdaad om - via een persoon van vlees en bloed - steeds een ander aspect of thema van de Grote Oorlog te behandelen. Van de chronologie trek ik me dus niet al te veel aan, al is die ene persoon wel steeds gelinkt aan een gebeurtenis in de betreffende week. Hopelijk gaan al die snippertjes samen straks een fraai kaleidoscoop vormen.
Niet onbelangrijk: ik heb er lol in. En zo te lezen bij jou lukt het me om de fascinatie voor dit 'verschrikkelijke verhaal' te delen met luisteraars.

Anne the Man said...

Graag gedaan, Tom.

Je maakt een prachtige podcast en ik weet van verschillende lezers dat ze hme via mijn blog gevonden hebben. Dus dat is ook weer mooi meegenomen.