Wednesday, September 3, 2008

Alexander von Kluck - veertien achttien recensie

Tom Tackens podcast over de eerste wereldoorlog, veertien achttien, vertelt het verhaal van de Grote Oorlog in 228 korte biografieën. Dat is misschien wel de mooiste manier om het fenomeen in beeld te brengen, maar herbergt de potentiële zwakte van versnippering. Hoe kan je met een reeks van schetsjes een beetje overzicht behouden, laat staan krijgen?

Tacken weet dit in de laatste aflevering echter heel erg goed te ondervangen. Het levensverhaal van de Duitse generaal Von Kluck dient leidraad voor een bespreking van een van de Duitse oorlogsstrategie in het algemeen en het tot in de puntjes voorbereide Von Schlieffenplan in het bijzonder. Wat was het plan? Hoe heeft Von Kluck het uitgevoerd? In hoeverre liep een en ander volgens plan? (Meer dan ik verwachtte) En waar werd er afgeweken? Ook komt aan de orde de vraag of het plan wel zo goed was, of dat de aanval geslaagd was, als er nog nuawgezetter aan het plan was gehouden.

Hoe het ook zij, Von Schlieffen ging uit van een Blitzkrieg. Zes weken kregen de Duitse legers om het westelijk front te bedwingen. Dan zou Rusland gemobiliseerd zijn en de oorlog in het oosten beginnen. Maar het westelijk front liep vast, het oostelijk ging al eerder open en niet alleen werd het de gevreesde oorlog op twee fronten, maar bovendien een stellingenoorlog en geen mobiel conflict, waar de Duitsers zo goed in waren. Dat het dan toch nog vier jaar duurde kwam doordat de geallieerden ook weer niet zo sterk waren dat ze de vastgelopen Duitse oorlogsmachine definitef konden verslaan. Zo min als Parijs, werd Berlijn gehaald. Wat bleef was de blubber van Ieper, de Somme, Verdun en het oostfront.

Ook van Tom Tacken:
Alexander Samsonov,
Dicke Bertha; Bertha Krupp,
Veertien Achttien - recensie,
Sterke Geschiedenis.

AddThis Social Bookmark Button
Post a Comment