Tweehonderd achtentwintig podcast episodes staan gepland. Zes zijn er nog maar uitgebracht. Wekelijks moeten ze gaan komen, want de serie moet net zoveel tijd in beslag nemen als zijn onderwerp: De Eerste Wereldoorlog. Tom Tacken heeft zichzelf een formidabele opdracht bezorgd, in 228 wekelijkse biografietjes het verhaal van de Grote Oorlog navertellen.
Het is hem wel toevertrouwd. In zijn podcast Sterke Geschiedenis laat hij horen dat het vertellen van verhalen zijn grote talent is. In die serie zitten ook een paar afleveringen die in Veertien Achttien niet zouden misstaan zoals Bismarck (volgens Tacken te vroeg, maar terecht aangemerkt als historisch relevant voor WO I) en Wilfred Owen - de Engelse War Poet. Deze aflevering is zo goed, dat hij zo in de nieuwe serie herhaald mag worden.
De beste aflevering tot nu toe is meteen al de inleiding. In een kleine veertien minuten zet Tacken de Grote Oorlog in historisch perspectief. In een notedop laat hij de nieuwe realiteit van de twintigste eeuw zien en hoe de zaken doorwerken, onmiddellijk (de Duitsers dragen al snel geen Pickelhaube meer) en op langere termijn, nieuwe staten, nieuwe regimes, Tweede Wereldoorlog, Koude Oorlog en verder. In onze tijd zijn er problemen waarvan hij terecht aangeeft dat ze stammen uit veertien-achttien: de Turkse isolatie met betrekking tot de Armeense genocide en het conflict tussen Israel en de Arabieren. Dat maakt de podcast ook nog buitengewoon relevant. Hopelijk zal Tacken deze grote lijnen ook in de individuele uitzendingen weten helder te maken.
Ook van Tom Tacken:
Sterke Geschiedenis
No comments:
Post a Comment