Monday, September 8, 2008

De verdediger van Parijs - Veertien Achttien recensie

Joseph Gallieni de Franse generaal was al met pensioen toen hij in 1914 in aller ijl van zijn koloniale lauweren werd gerukt om het benarde Parijs te beschermen tegen de optrekkende Von Kluck. Tom Tacken vertelt erover in de laatste aflevering van Veertien Achttien.

Deze biografie is aanleiding om de Franse, geimproviseerde verdediging te bespreken. Dit in het historisch perspectief van de eclatante nederlagen in 1870 en 1940 en het Franse sentiment dat de aanval de enige, of in ieder geval de beste verdediging was. Opnieuw een briljante aanwending van een biografie om de Grote Oorlog voor het voetlicht te brengen. Al mag het anecdotische aspect niet ontbreken.

Pikant detail is dat Gallieni alle mogelijke vervoermiddelen vorderde, onder meer de Parijse Taxi's, om de hoognodige versterkingen naar het front te brengen. Dat is een aardige illustratie, maar gelukkig blijft het daar niet bij en komt de grote lijn goed in beeld. Veertien Achttien blijft een ongewoon verdienstelijke historische podcast, die behalve geweldig informatief, ook heel onderhoudend is.

Meer Veertien Achttien:
Alexander von Kluck,
Alexander Samsonov,
Dicke Bertha; Bertha Krupp,
Veertien Achttien - recensie.

AddThis Social Bookmark Button
Post a Comment