Sunday, September 14, 2008

De krijger en de zwever - Veertien Achttien

Tom Tackens historische podcast - Veertien Achttien - ligt keurig op schema. Ieder weekend blijft hij met een nieuwe aflevering komen in de 228 delige serie. Elke week is er een nieuwe biografie, een nieuw puzzelstukje om het enorme verhaal van de oorlog van '14-'18 in beeld te brengen, een klankbeeld dan wel.

Zoals ik al eerder schreef, Tacken levert in deze serie een prachtige prestatie. Iedereen die hem pas nu ontdekt kan ik aanbevelen om gewoon bij de eerste aflevering te beginnen. En als je er geen genoeg van kan krijgen, luister dan ook eens naar de andere podcast van Tacken: Sterke Geschiedenis.

De aflevering deze week gaat over de Duitse generaal Von Moltke, die het offensief tegen de Fransen in 1914 leidt en ondanks de successen er niet in slaagt om het westfront te breken, waarna hij vervangen wordt. Tom Tackens verhaal over Von Moltke gaat veel minder over het aangepaste Von Schlieffenplan dat hij op de kaart zette, dat is twee weken geleden met Von Kluck al aan de orde geweest. Tacken brengt Von Moltke, de mens, voor het voetlicht en komt op die manier terecht bij de New Age zweverigheid die honderd jaar geleden ook al opgeld deed. Ongewoon voor een militair? In ieder geval wel een realistisch facet van de wereld van 1914.

Meer Veertien Achttien:
Joseph Gallieni,
Alexander von Kluck,
Alexander Samsonov,
Dicke Bertha; Bertha Krupp,
Veertien Achttien.


AddThis Social Bookmark Button
Post a Comment