Monday, September 22, 2008

Weddigen - veertien achttien recensie

In de laatste aflevering van Veertien Achttien behandelt Tom Tacken de duikbotenoorlog. De aanleiding is de biografie over Otto Weddigen, de duikbootkapitein die in September 1914, voor Hoek van Holland nog wel, drie Britse kruisers keldert, maar het gaat vooral over de duikboten en hun effect in de Eerste Wereldoorlog.

Het fenomeen duikboot was niet nieuw, maar voor het eerst werd er militair gewicht in de schaal gelegd door het onzichtbare vaartuig. Het zijn vooral de Duitsers die er gebruik van maken. Het idee is om Engeland te isoleren en om neutraliteit, van bijvoorbeeld Nederland, tegen te gaan. Tacken legt uit waarom het allemaal toch geen succes heeft opgeleverd.

Halverwege begon ik me af te vragen, waarom Kapitein Weddigen eigenlijk in het verhaal was gehaald. Behalve een kanttekening aan het begin, speelde hij geen rol. Maar dan komt het slot van Tackens verhaal. In 1935 laten de Nazis weer een duikbotenserie scheep gaan en deze krijgen de naam Weddigen (niet Weddingen zoals elders gespeld), ter ere van de kapitein. En zo zit andermaal in Tackens verhaal een zorgvuldige compositie. Hij is een van de zeer zeldzame podcasters die de geschiedenis op zo'n effectieve wijze weet te condenseren. De juiste mix van feiten en samenhangen.

Meer Veertien Achttien:
Helmut Von Moltke,
Joseph Gallieni,
Alexander von Kluck,
Alexander Samsonov,
Dicke Bertha; Bertha Krupp.

AddThis Social Bookmark Button
Post a Comment