Saturday, February 6, 2010

Mohammed Jabri - Simek 's Nachts uit 2005

De podcasts van Simek 's Nachts zijn podfaded en mijn pogingen om op het internet de files van het programma op te sporen zijn meestal mislukt. Een van de interviews waar nog wel eens naar gevraagd wordt is het dubbel interview dat Martin Simek in 2005 met Mohammed Jabri had. Op het internet archief vond ik de oude webpagina over deze confrontatie tussen Simek en Jabri.

Een confrontatie is het vooral in het eerste uur. Jabri wordt geleidelijk het gesprek steeds negatiever over 'Nederlanders' en verklaart met een superieure air van vanzelfsprekendheid dat zijn vriendin uiteraard een Marokkaanse is. Toch gaat het hier om Marrokkanen met een Nederlands paspoort en die in Nederland geboren, dan wel opgegroeid zijn en Simek meent daarom een valse tegenstelling te bespeuren en pint Jabri vast op de kwestie om het Nederlandse te definieren en aan te geven waarin hij dan niet Nederlands is. En waarom hij beter is. Wanneer Jabri dan vervalt in onduidelijke en ontwijkende cliches, kapt Simek hem kattig af en roept uit: "Ik verveel me met jou."

Dat het dan geen handgemeen wordt, verbaasde mij niet, maar de regie had het toch te kwaad. En achteraf leek dit interview mislukt. Niettemin kwamen Jabri en Simek tot een vergelijk: om nog een uur interview te doen en de ruzie uit te praten en om duidelijkheid te scheppen. Het resultaat is een zinderend en facinerend tweeluik waarvan het meer dan jammer is dat het is weggeraakt. Op indirecte wijze zijn deze en nog een paar andere files opgedoken, van podcast lusiteraars die ze bewaard hebben en bereid zijn te delen. Er is zelfs een Huffduffer feed.