Thursday, December 25, 2008

Investeren in veertien achttien

Elke week luister ik trouw naar Veertien Achttien, de podcast van Tom Tacken die het verhaal van de Eerste Wereldoorlog terugvertelt in korte biografieën - podcasts van ongeveer een kwartier. Tacken plant hiermee nog vier jaar door te gaan, daarbij de Grote Oorlog op de voet volgend. Ik heb al een maand niet meer over podcast geschreven. Laat ik dat proberen te repareren.

Wat is er in te halen? Vijf afleveringen te beginnen bij August de Block. Dat is het verre van eenvoudige verhaal over de Belgen die naar Nederland uitweken. Voor hen die soldaten waren, wachtte een verblijf in kampen. Ze werden geangenen van een buurnatie die krampachtig neutraal bleef.

Daarna ging het over Christiaan de Wet en hoe de boerenoorlog in Zuid Afrika doorwerkte tijdens de Grote Oorlog in de nieuwe eeuw. In de biografie van Sir Alfred Ewing komen we het bestaan van kamer 40 te weten, de plek waar de Britten codes kraakten.Ten slotte is er de briljante uitzending over Alfred Anderson. Anderson is een van de laatste getuigen van het befaamde, spontane Kerstbestand van 1914. Tacken maakt, in tegenstelling tot zovele anderen, het verhaal niet mooier dan het is. Hoezeer de verbroedering van die twee dagen tot de verbeelding spreekt en je er de grootse kwaliteiten van de mensheid in kunt zien, uiteindelijk is het niet meer dan een incident. Wellicht een laatste stuiptrekking van 19e eeuwse romantiek; het is daarna niet meer voorgekomen. Tegelijk is het iets blijvends maar dan ook heel pragmatisch. Tacken betoogt dat er op grote schaal stilzwijgend de hand werd gelicht met de geweldadigheden. Mannen die weliswaar niet muitten, maar toch ook niet in volle heftigheid oorlog gingen voeren.

Je mag veronderstellen dat de podcasts eeuwigheidswaarde hebben en het bewaren waard zijn. Je zal misschien de teksten die Tacken uitspreekt willen kunnen nalezen. Voor wie er wat geld voor over heeft, kan dat allemaal. Tacken biedt zijn teksten in een boekje en zijn opnames op CD aan wie betaalt. Details zijn te vinden op de website van Veertien Achttien (Wordt volger van Veertien Achttien).

Meer Veertien Achttien:
Hindenburg,
Oskar Potiorek,
Kato Takaaki,
Maximilian von Spee,
Khudadad Khan.

AddThis Social Bookmark Button