Sunday, August 8, 2010

Veertien Achttien nieuwsbrief (PTSD versus shellshock)

Vanochtend zijn er maar liefst drie nieuwe afleveringen van Veertien Achttien. Ik heb al vaak genoeg de lezers aangeraden om zich te abonneren op de feed van deze voortreffelijke podcast. Wat ik er vandaag aan toe wil voegen is het advies om tevens een abonnement te nemen op de nieuwsbrief.

Niet alleen krijg je dan tijdig een mail met het bericht dat er weer een nieuwe aflevering zit aan te komen. Er zijn ook uiteenlopende, belangwekkende aankondigingen en links met betrekking tot de Eerste Wereldoorlog, de historie, de geschiedschrijving en de herdenking. Een buitengewoon interessante bijdrage was er de afgelopen week in de vorm van een link naar een artikel van medisch historicus Leo van Bergen waarin hij ingaat op een misverstand waar ik mij persoonlijk ook nog wel eens schuldig heb gemaakt en dat is het gemakshalve op een lijn zetten van shellshock met PTSD. Shellshock was het syndroom van soldaten uit de loopgraven van '14-'18 die het gevecht niet meer aankonden, terwijl PTSD het post-traumatische syndroom is dat psychiaters hebben vastgesteld bij vele moderne soldaten die uit gevechtshandelingen terugkeren.

Het blijkt dat de symptomen van PTSD en shellshock verschillen en deze trouwens ook van de symptomen van nog weer andere uitvallers uit andere tijden. Het geeft een belangrijk inzicht in de omstandigheid dat onze definities van ziektepatronen tijd- en plaatsgebonden zijn.

Neem via mail contact op met Tom Tacken de maker van de podcast Veertien Achttien en voor een schappelijk bedrag krijg je afelvering op CD en die nieuwsbrief met al dit soort meerwaarde toegestuurd.


Meer Veertien Achttien: