Tuesday, January 25, 2011

What is hot on 25 January 2011

Mahabharata Podcast
The Golden Plough
Episode 41 - This one covers Duryodhana reaction to the humiliation of being captured by the Gandharvas and then released by the valor of his hated cousins the Pandavas.
(review, feed)

Analysis
On Trust
In the first program of a new series, Edward Stourton interviews the eminent political philosopher, Onora O'Neill, on trust and mistrust, the subject of her 2002 BBC Reith Lectures.
(review, feed)

Entitled Opinions
Commedia dell'Arte
A conversation with actor, teacher and director Mace Perlman, about masks, mime, and the Italian Commedia dell'Arte.
(review, feed)

Ger Harmsen - Marathon Interview

Gisteren heb ik in een ruk drie uur podcast beluisterd: Ronald van den Boogaards interview met Ger Harmsen in 1997 in de serie Marathon Interviews (feed)

Als je de aankondigingen leest of beluistert word je in drie opzichten op het verkeerde been gezet, of althans, dat gebeurde mij. Ger Harmsen wordt aangekondigd als communist, historicus en filosoof. Hoewel er wordt gesproken over Marx, over sociale geschiedenis en Hegel, het gesprek met Harmsen voelt niet als een ontmoeting met een communist, historicus en filosoof of als een gesprek over communisme, geschiedenis en wijsbegeerte, het is vooral een persoonlijk document.

We leren Harmsen kennen als de timmermanszoon, het buitenbeentje, het mannetje dat zich ondanks een BVD rapport op weet te werken. We lichten een tipje van de sluier op over drie mislukte huwlijken en verder vastgelopen relaties, maar dat lijkt toch vooral bijzaak voor een man bij wie het om het werk gaat. En als hij er al iets naast doet dan is het botaniseren. Harmsen is in het interview ook vooral over zichzelf aan het woord en het is dankzij een voortreffelijk interviewer als Ronald van den Boogaard dat het interessant is om hierin mee te gaan. Van den Boogaard, zoals gewoonlijk, heeft zich goed ingelezen en weet door te vragen op punten waar ook echt iets onder de gepresenteerde lagen verder te ontdekken valt. Daar mogen andere interviewers in de serie een voorbeeld aan nemen.

Meer Het Marathon Interview:
Het Marathon Interview met Kerst 2010,
Michiel van Erp,
Ger van Elk,
Ileana Melita,
VPRO's Marathon Interview.