Wednesday, January 5, 2011

Het Marathon Interview met Kerst 2010

Het Marathon Interview brengt niet alleen oude interviews uit het rijke verleden (bijvoorbeeld met Herman Bianchi), maar voegt ook regelmatig nieuwe toe. Rond de Kerst van 2010 waren er zes gasten die avond aan avond geinterviewd werden en meteen verschenen de interviews ookm in de podcast (feed). Van die zes nieuwe heb ik er drie beluisterd: Piet de Rooy, Tijs Goldschmidt en Bas Heijne.

Historicus Piet de Rooy wordt geinterviewd door Jos Palm die we ook van OVT kennen en daarmee kan je al vermoeden dat het gesprek vooral over de geschiedenis van Nederland zal gaan en voor een groot deel is dat ook zo. De Rooy's biografische verhaal wordt moeiteloos ingevlochten in de recente Nederlandse geschiedenis en dat samen met de huidige politiek culturele crisis wordt het gesprek vooral een zoektocht in de geschiedenis naar de Nederlandse identiteit en een antwoord op de vraag waar het met ons naartoe moet.

Rik Delhaas' gesprek met Tijs Goldschmidt was het eerste dat ik uit de feed plukte, omdat ik zo goede herinneringen had aan het interview van Goldschmidt met Martin Simek. Waar Simek destijds een uur nodig had, kom je onder Delhaas in drie uur ongeveer hetzelfde te weten. Wellicht iets meer over de joodse identiteit van de de vader, maar zoals we uit het eerste interview al weten - daar verbindt Tijs zich niet mee. En hoewel het een van de meest boeiende interviews blijft, is er dus ook een teleurstelling. Dat er te weinig uitkomt en ook dat Goldschmidt niet echt kleur bekent (ook niet als schrijver of als bioloog) en dat Delhaas daar ook niet erg op aandringt.

Ook Bas Heijne hadden we al gehoord bij Simek en ook hier komen we onder Djoeke Veninga niet heel veel meer te weten. Wat dan weer wel heel interessant is, is hoe Heijne praat. Je moet even wennen aan zijn onafgemaakte zinnen, maar je krijgt wel het gevoel dat hij echt zijn best doet om iets onder woorden te brengen dat niet helemaal vanzelfsprekend is. Veninga zorgt ervoor dat alle onderwerpen aan de orde komen, al krijg je niet het idee dat ze bijvoorbeeld zijn boeken heeft gelezen.

Meer Het Marathon Interview:
Michiel van Erp,
Ger van Elk,
Ileana Melita,
VPRO's Marathon Interview,
Hans Galjaard.

No comments: