Monday, August 16, 2010

Michiel van Erp - Marathon Interview

Het Marathon Interview heeft in de feed eerst drie oude uitgaves die alle drie zeer de moeite waard zijn (Drion, Hiltermann en Karel van het Reve), maar heeft ook het een en ander te bieden aan recent materiaal. Zo schreef ik eergisteren over Ger van Elk en nu dan over het interview dat Lotje IJzermans op 8 juli had met Michiel van Erp. (feed)

Van Erp is een documentairemaker en hoewel ik zijn werk gemist heb, had ik al wel van een aantal van zijn films gehoord. In het eerste uur kunnen we een beetje kennis met hem maken en ruiken aan de algemene problematiek van de documentaire - vooral het punt van de manipulatie van de werkelijkheid komt herhaaldelijk naar voren en blijkt niet helemaal bevattelijk voor hem te zijn. Daarna zijn er twee documentaires die iets specifieker besproken worden en die een fascinerende inkijk in Van Erps werkwijze en denkwijze geven.

Naar aanleiding van zijn werk over de koningin komt hij met een verrassende analyse van haar persoon. De konigin als laatste persoon die nog in het sprookje van het koningsschap gelooft. Dat is echt iets om te horen (in het tweede uur), maar als je denkt dat je dan het hoogtepunt gehad hebt, komt de documentaire over mensen met angsten aan de orde en wordt het nog veel interessanter.

Meer Het Marathon Interview:
Ger van Elk,
Ileana Melita,
VPRO's Marathon Interview,
Hans Galjaard,
Bert ter Schegget.