Friday, December 4, 2009

Veertien Achttien - Ford en anderen

Wie net als ik wekelijks trouw naar Tom Tacken's Veertien Achttien luistert, zou ik willen aanbevelen om voor het overzicht eens te luisteren naar een paar hoorcolleges op Yale. The reeks van Professor John Merriman (European Civilization, 1648-1945) bevat een aantal colleges die prachtig aansluiten en je weer eens laten zien hoe goed de biografie-reeks van Tacken is. Niet alleen goed als idee, maar ook historisch relevant en een effectieve methode om iets van het mysterie van die grote oorlog te doorgronden.

Luister bij Merriman met name naar het 15e en 16e college, maar als je het echt goed wil doen start dan bij 14 en ga door tot en met 20. (audio feed, video feed) Merriman laat zien hoe de cultuur van voor de oorlog tot de oorlog leidde. En niet alleen leidde die tot de oorlog in grote schaal, maar ook met de naiviteit waarmee de oorlog begonnen en gevoerd werd. En die oorlog leidde weer tot een radicaal ander Europa. En nadat je dat weer eens zo expliciet onder ogen hebt gezien, moet je weer naar de details die Tom Tacken biedt.

Elke biografie in de reeks is aan te bevelen en vanochtend is er weer een nieuwe in de feed - Tubby Clayton, maar die heb ik nog niet gehoord. In mijn geheugen klinkt nog het verhaal van vorige week na; de rol in de oorlog van Henry Ford. Henry Ford is voor mij vooral de no-nonsense kapitalist die zijn anti-historische dispositie vereeuwigde met de gevleugelde uitspraak History is bunk! Dat is niet alleen anti-historisch, dat is in mijn opinie ook anti-intellectueel en anti-cultureel. Dat is daarom geen persoon van wie ik verwacht dat hij in de Grote Oorlog op pad ging om vrede te brengen. Maar in deze vreemde oorlog is niets wat het lijkt en dat leer je dan toch maar weer bij Veertien Achttien.

Meer Veertien Achttien:
Sigmund Freud,
Edith Cavell,
Rudyard Kipling, (speciaal aanbevolen)
Ferdinand I van Bulgarije,
Veertien Achttien in transit.

Meer Yale:
New Testament History and Literature,
Industrial Revolutions,
Modern Western History,
Introduction to Psychology,
Game Theory and Greek Classics,
The Hebrew Bible.