Monday, September 21, 2009

Ferdinand I van Bulgarije - Veertien Achttien

De podcast Veertien Achttien (feed) vereist geen grondige voorkennis over de eerste wereldoorlog, maar ik kan me zo voorstellen dat het wel helpt om de themas, de rivaliteiten en de allianties op voorhand te kennen. De podcast gaat weliswaar chronologisch door de oorlog, maar doordat het dit doet in de vorm van korte biografietjes en springt daardoor van front naar front, van land naar land en van thema naar thema.

De grote kracht daarvan is dan weer dat het de doorgewinterede fan soms op een onverwachte plek brangt, zoals deze week. Hoevelen kennen het reilen en zeilen van de Bulgaren in de Grote Oorlog. Er is wel eens gezegd dat de Eerste Wereldoorlog eigenlijk de derde Balkanoorlog had moeten worden en voor de de Bulgaren was ze dat zeker. Tom Tacken vertelt hoe de Bulgaarse Tsaar (van Duitse komaf) pragmatisch kiest om zich aan de Centralen te verbinden en hoe het met zijn verlanglijstjes met betrekking to grond in Servie, Roemenie, Griekenland en zelfs Turkije schuift.

Dat was dan weer een verrassende en informatieve aflevering en ik verheug me nu al op de volgende. Aangekondigd wordt dat het over Rudyard Kipling zal gaan.

Meer Veertien Achttien:
Veertien Achttien in transit,
Pegoud, Grimm - Veertien Achttien,
Emmeline Pankhurst,
Lord Kitchener,
Walther Rathenau.

No comments: