Sunday, September 6, 2009

Pegoud, Grimm - Veertien Achttien

Op indrukwekkende wijze gaat Tom Tacken voort met zijn serie over de Eerste Wereldoorlog, Veertien Achttien. Het niveau blijft onveranderd hoog. Elke week een biografie van een van de spelers in de oorlog, waarbij elke biografie een zeker aspect van de oorlog in het bijzonder voor het voetlicht brengt. Beluister de meest recente bijdragen over Adolphe Pegoud en Robert Grimm.

Elke podcast duurt ongeveer een kwartier en de grote kracht van Tacken is dat hij dat kwartier vult met een zorgvuldig gecomponeerd verhaal. Als geen ander weet hij de aandacht vast te houden en met enkele zinnen de kwesties te typeren. Als ik al ooit kritiek op de podcast heb gehad, dan is het dat Tacken een zekere voorliefde voor versimpeling heeft en maar al te graag de podcast giet in de vorm van een mooi zwart-wit perspectief van goed en kwaad, daders en slachtoffers. Het formaat dicteert dit echter en de narratieve kracht maakt het meer dan goed.

Voor wie er geen genoeg van kan krijgen, is het mogelijk om de uitzendingen op CD te bestellen en als toegift krijgt men dan ook de teksten toegestuurd (Volger Veertien Achttien). Kijkend naar de teksten, dringt zich de eis op: zo'n goede podcast met kant en klare scripts moet vertaald kunnen worden naar het Engels. Wie zal Tom Tacken daarbij helpen?

Meer Veertien Achttien:
Emmeline Pankhurst,
Lord Kitchener,
Walther Rathenau,
Komitas Vardapet,
John Condon.
Post a Comment