Monday, July 6, 2009

Lord Kitchener - Veertien Achttien

Vorige week besteedde het VPRO radio programma OVT opnieuw een korte recensie aan de podcast van Tom Tacken, Veertien Achttien. De lovende woorden zijn meer dan verdiend. Veertien Achttien is een van de meest constante en hoogwaardige podcasts in geschiedenis op het internet - en daarbij reken ik het enorme aanbod in het Engels mee. Eigenlijk is VA zo goed dat OVT er een voorbeeld aan zou mogen nemen, maar ja OVT is niet alleen live, het is ook radio. De oude media tellen nog altijd meer dan de nieuwe.

Intussen gaat Tom Tacken onverstoorbaar verder met zijn onafzienbare reeks korte biografieen die de geschiedenis van de Grote Oorlog omgeven. Een die daarin absoluut niet mag ontbreken is de Engelse minister van oorlog Lord Kitchener. Kitchener's naam is natuurlijk onlosmakelijk verbonden aan het Engelse vrijwilligersleger dat in 1916 uit de grond gestampt werd om The expeditionary force te versterken. Kitchener prijkte op de onsterfelijke geworden wervingsposters waarin hij rechtstreeks naar YOU! wijst - een kleine honderd jaar voordat YOU een begrip in Web2.0 werd.

Dankzij Tacken komen we erachter wie die Kitchener nu eigenlijk was, met zijn koloniale verleden, zijn persoonlijke betrekking met de oorlog en zo meer. Het oude adagium dat de oorlog een verhaal van 'Lions led by Donkeys' herken je vaak in de verhalen terug. Daarom vallen vele van de leiders in de oorlog bij Tacken als regelrechte Donkeys, of erger, door de mand. Bij Kitchener is dit niet eenduidig zo. En als de man omkomt doordat het schip waarop hij zich bevindt op een mijn vaart is de oorlog ook nog lang niet voorbij.

Meer Veertien Achttien:
Walther Rathenau,
Komitas Vardapet,
John Condon,
Koning George V,
Colmar von der Goltz.

No comments: