Sunday, March 29, 2009

Koning George V - veertien achttien recensie

In de eerste Wereldoorlog staan er nog volop monarchen op het toneel. We hebben in de serie Veertien Achttien al de koning van Roemenie gehad, maar de grote drie zijn natuurlijk de neven Wilhelm, Nicolaas en George V. De laatste aflevering gaat over George, maar Wilhelm en Nicolaas komen natuurlijk ook voorbij.

Omdat de drie zo nauw verwant zijn is de Eerste Wereldoorlog wel eens een uit de hand gelopen familieruzie genoemd en Tacken refereert hier ook aan, maar dat lijkt mij volkomen onterecht. Zoals er wel meer negentiende-eeuws vernis over de Grote Oorlog zit, zo staan al die monarchen er ook nog bij, maar wezenlijk is het een oorlog van industriele naties geweest. De koningen speelden geen rol.

Het is veelzeggend dat alleen George van dit drietal na de oorlog nog op de troon zit. Hij is immers degene die van begin af aan al in een constitutie met een machtig parlement gevangen zit. Wilhelm en Nicolaas hebben na revolutie moeten wijken voor volledig twintigste-eeuwse staatsbestellen, met natuurlijk, twintigste-eeuwse gevolgen.

Meer Veertien Achttien:
Colmar von der Goltz,
Sir Ian Hamilton,
H.H. Asquith,
Anton Kröller,
Rosa Luxemburg.

AddThis Social Bookmark Button

No comments: