Monday, January 21, 2008

De vrijheid van meningsuiting - NRC FM

NRC FM, de podcast van NRC Handelsblad lijkt stapje voor stapje aan kwaliteit te winnen. Er is nog een lange weg te gaan, maar het gehakkel van vaste deelnemers Paul Steenhuis en Daan Diederiks wordt al minder en de opnamekwaliteit wordt al beter. Wat in de laatste editie ook helpt: er is maar een gast. Juridisch redacteur Folkert Jensma komt het een en ander uitleggen over grondrechten.

De aanleiding is, dat er recentelijk bij een demonstratie mensen opgepakt waren die een kennelijk beledigende afbeelding van het kamerlid Wilders hadden laten zien. Jensma, vertelt dat aanvankelijk gesteld werd dat Wilders geklaagd had beledigd te zijn, maar nadat gebeleken was dat zulks niet het geval was, werden demonstraten met dezelfde afbeelding opgepakt op grond van belediging van het gezag. Dat laatste was juridisch niet houdbaar, zo wordt ook door Jensma uitgelegd.

Vervolgens gaat het gesprek over de kwestie waar de grenzen van de vrijheid van meningsuiting in de praktijk liggen en hoe ze zouden moeten liggen. Het zou helpen als de gespreksleider, iets meer zou samenvatten of anderszins daadwerkelijk het gesprek zou leiden. Nu worden er een hoop behartenswaardige uitspraken gedaan, maar blijft daar weinig van hangen omdat er niet geordend wordt. Zoals Ronald van den Boogaard al eerder opmerkt had, Paul Steenhuis heeft er een handje van om te gaan deelnemen aan de discussie.

Meer over NRC FM:
Amerikaanse verkiezingen,
Over mannen en over Rumi.

Meer Ronald van den Boogaard:
Ina Muller-van Ast,
Ronald van den Boogaard geeft plug,
Jan Wolkers.


AddThis Social Bookmark Button