Saturday, February 16, 2008

Lucie Stepanova (Lucie Štěpánová)

Simek had zijn reserves toen hem werd aanbevolen om de celliste Lucie Stepanova te interviewen. Een Tsjechische? Gaan dan twee Tsjechen Nederlands met elkaar spreken, omdat het radio is? Uit beleefdheid? Ondanks de terughoudendheid heeft hij de uitdaging gelukkig toch aangenomen. (stream)

Voor de podcast editie van Simek 's Nachts wordt de muziek weggeknipt, maar dat geldt alleen voor de opnames. In deze editie met Stepanova, kunnen we haar live horen spelen op de cello, en ook zingen. Zingen in het Tsjechisch en voeg daarbij ook wat woorden uit het Tsjechisch. Als het dan toch gebeurt, dan laat Martin de kans niet voorbijgaan om zijn moedertaal aan te raken. Het zorgt voor een heel persoonlijke toon van het gesprek.

Stepanova zelf maakt ook indruk. Hoewel ik meestal niet zo enthousiast wordt van de jongere gasten (ze is nog maar 30), is deze keer een uitzondering. In haar bescheidenheid vindt ze haar kracht. Bovendien wil bescheidenheid nog niet zeggen dat ze niet uitgesproken zou zijn. Dat is ze wel. Ze laat zich dus ook niet door Simek en zijn nostalgie overvleugelen. Het resultaat is een heel fijn gesprek.

Meer Simek op dit blog:
Olaf Tempelman,
Paul Gelderloos,
Bas Heijne,
Herman Finkers,
Tijs Goldschmidt.

Komende gasten bij Simek (en wellicht op dit blog):
Nico ten Berge,
Jaap van der Zwan,
Antonie Kamerling.

AddThis Social Bookmark Button