Tuesday, November 4, 2008

Abraham Lincoln - history podcast review

While we are in the spirit of the elections, let's pause a bit with Abraham Lincoln, the president that is considered, widely, as the best ever. The Teaching Company recently served a biography podcast about the man. (feed)

There is more audio about Lincoln to be had at the Teaching Company, but that is premium. The podcast is the promotional material. And it is good stuff. What I found especially strong was the way it was made clear how Lincoln developed into the abolitionist politician we remember. It is shown with quotes and with a careful description of the political landscape and dynamics of the day.

The podcast is tangibly coming from a commercial audio production company. It is smooth, engaging, paced and so on. Everything you need, to be taken in. It makes the lecture very sleek in comparison with traditional college material. It is a bit too over the top for my minimal taste, whereas I think, most people will actually appreciate it a lot. By all means a strong podcast.

(Photo: Wikimedia Commons)

More Teaching Company:
Da Vinci Code

More Lincoln:
American Civil Rights Movement,
Civil war to the present,
History Podcast Month.

AddThis Social Bookmark Button

Maximilian Von Spee - veertien achttien

Er is nogal eens gezegd, dat de Eerste Wereldoorlog een confrontatie was van mensen met een negentiende eeuwse mentaliteit en twintigste eeuws oorlogsvernuft. Ik heb het voor het eerst gehoord in een VPRO programma onder de titel Oorlog Was Voetbal, waarin een anecdote aan de orde komt van een Engelse compagnie die de slag aan de Somme, op 1 juli 1916, tegemoet gaat met een bal aan de voet.

De laatste aflevering van Veertien Achttien ademt ook die sfeer. Hoofdrolspeler Maximilian von Spee voert het commando over het twintigste eeuws oorlogsvernuft, in dit geval op zee. Hij doet dit echter met zijn negentiende eeuwse waarden, waarbij hij onder anderen de vijand waarschuwt voor hij aanvalt, opvarenden de kans geeft om zich in veiligheid te stellen en ook nadien probeert mensen te redden. Zo citeert Tom Tacken hem uit zijn logboek. Hoewel de Britten standvastig jacht op Von Spee en zijn vlootonderdeel maken en er uiteindelijk in slagen hem naar de zeebodem te jagen, blijft de oorlog op zee een kanttekening in deze oorlog.

De echte strijd speelt zich af op het vasteland van Europa en zoals wel vaker gememoreerd, is het meest in het oog springende aspect de loopgravenoorlog aan het Westelijk Front. Vorige week ging het daar weer over, toen ik schreef over de gevallen soldaten en een gedicht van E.A. Mackintosh citeerde. In voornoemd radioprogramma van de VPRO, uit 1987, wordt dit gedicht voorgedragen door Neville Grey. Ik heb van de VPRO toestemming gekregen om dat fragment op mijn blog te laten beluisteren.

In Memoriam, door Ewart Alan Mackintosh, 1916 - gelezen door Neville Grey:


Meer Veertien Achttien:
Khudadad Khan,
Käthe Kollwitz,
Sir Robert Borden,
Carol I,
Herbert Hoover.

AddThis Social Bookmark Button