De laatste aflevering van de onvolprezen podcast Veertien Achttien heeft een onverwacht staartje. Sir Mark Sykes, bekend van het Sykes-Picot verdrag, is in 2008 opeens terug in het nieuws. Een ander verhaal van de Grote Oorlog dan dat van het geheime verdrag tussen de Fransen en de Britten is dat van de Spaanse Griep. Een van de meer dan 50 miljoen slachtoffers van de pandemie is de Britse diplomaat Sykes. Hij blijkt begraven in een met lood geisoleerde kist - zou men daar het virus uit op kunnen graven? Dat was de vraag in 2008.
In 1916 was de vraag wat er na het verscheiden van het Ottomaanse Rijk met het Midden-Oosten moest gebeuren. De Fransen en Britten lieten hun diplomaten Picot en Sykes in een geheim verdrag de boedel verdelen. Daarin werden voor het gemak de Arabieren, de Zionisten, de Italianen en wie er verder nog maar belang hadden, buiten beschouwing gelaten. De vredesverdragen in 1919, hebben een en ander nog wel enigszins proberen bij te stellen, maar veel van de hedendaagse problemen in het Midden-Oosten en in de problematische verhoudingen tussen de Arabische en de Westerse wereld vinden hier hun oorsprong.
Het zij nog maar weer eens gezegd: De grote kracht van Veertien Achttiens biografieën is dat deze verhalen belangrijke historische mijlpalen zoals het Sykes-Picot verdrag in historisch perspectief zetten en een buitengewoon inzicht in de geschiedenis van de Grote Oorlog geven. En in dit specifieke geval, ook verbanden zichtbaar maakt met het heden. Voeg daarbij het uitnemende, narratieve talent van de verteller Tom Tacken en je hebt een van de beste historische podcasts te pakken.
Meer Veertien Achttien:
De Eerste Wereldoorlog in podcast,
Ford en anderen,
Sigmund Freud,
Edith Cavell,
Rudyard Kipling. (speciaal aanbevolen)
No comments:
Post a Comment