Tuesday, November 11, 2008

Japan en de vraag hoe het kan verkeren - 14 18 recensie

Ik heb groot respect voor de discipline en de constante kwaliteit waarmee Tom Tacken zijn podcast Veertien Achttien produceert. Podcasting is ook in Nederland niet meer iets wat je zomaar even met een microfoon en een PC doet. Er is research te doen en er moet een zorgvuldig script gecomponeerd worden en er moet gezorgd worden voor een constante stroom van episodes die een onderlinge samenhang vertonen. Ik zie velen ermee worstelen, maar Tacken krijgt het, ogenschijnlijk vanzelf, vlekkeloos voor elkaar.

In de laatste aflevering staat hij still bij Kato Takaaki, de Japanse minister van Buitenlandse zaken. Daarmee kom aandacht voor de perifierie van de oorlog, de gevechten in Azie en de deelname van Japan in het bijzonder. De Japanners zijn in zekere zin de meest succesvolle deelnemers in de oorlog. Aan de zijde van de geallieerden, ontnemen ze de Duitsers hun koloniale bezittingen in de Pacific en in China. Het kost nauwelijks bloedvergieten en er zijn geen tegenslagen.

Alles in de eerste wereldoorlog, heeft vrijwel direct effect op de tweede. Zo zien we hier hoe de Japanse imperie-zucht gestalte krijgt, maar er is toch nog wel meer voor nodig om van ongeschonden overwinnaar tot gefrustreerde agressor te worden. Let daarom goed op bij deze aflevering van Tacken en denk aan de toekomst. Bedenk ook dat voor 1914, de Japanners de Russen al eens verslagen hebben. Nu dan zijn de Duitsers aan de beurt.

Meer Veertien Achttien:
Maximilian von Spee,
Khudadad Khan,
Käthe Kollwitz,
Sir Robert Borden,
Carol I.

AddThis Social Bookmark Button
Post a Comment