Wednesday, July 23, 2008

Maria Stuart - OVT's martelaren

Maria (Mary) Stuart werd geboren op de troon van Schotland. Ze was de volgende in lijn om op de Engelse troon te komen. Maar ze was Katholiek. Op een wat rommelige wijze bespreekt OVT hoe het hoofd van Maria onder de bijl kwam.

Er mag iets meer nagedacht worden bij OVT hoe het gesprek geprepareerd en gestroomlijnd wordt. Ik wijs maar weer eens naar In Our Time, waar de BBC een prachtige standaard neerzet. Je kan je gespecialiseerde gasten vrijlaten en tegelijkertijd proberen naar een conclusie te werken. Of een aantal punten die aan het eind duidelijk moeten zijn. In het gesprek over Maria Stuart leek dat te ontbreken.

Natuurlijk wordt er zinvol over de geschiedenis gediscussieerd en er wordt wel wat duidelijk over de intriges, over het proces en de executie en over de persoon Mary Stuart. Maar er werd voor mijn gevoel niets afgerond. En hoewel het humoristisch was om een geluidsfragment van Monty Python te krijgen en het best aardig was om Fik Meijer de vergelijking met Romeinse koningsdrama's te horen trekken, aan de lijn van de discussie droeg het niet bij. OVT blijft een prachtig programma en de serie over beroemde executies is een heel origineel en prikkelend onderwerp, maar zo goed als de eerste uitzending over Socrates is het tot nu toe niet meer geworden.

Meer OVT:
Jeanne d'Arc,
Paulus,
Socrates,
Hoeren en Agenten,
Polen.

AddThis Social Bookmark Button

No comments: