Sunday, August 12, 2007

Dutch podcasts - podcasts in het Nederlands

Deze post wordt regelmatig bijgewerkt. Het geeft een overzicht van de Nederlandstalige podcasts die ik ken en mijn gedachten erover. Alle recensies over Nederlandse podcasts (en ander Nederlandstalig materiaal op dit blog) is te vinden onder het steekwoord Nederlands, of NL radio.

Bommel Hoorspel
De verhalen van Bommel verwerkt tot een hoorspel voor kinderen. Helemaal niet slecht gedaan, maar voor de volgroeide lezertjes geen luistervergelijk met het leesplezier.

Haring Podcast
Filosoof Bas Haring op radio (en TV?) bezig met het populariseren van filosofische vraagstukken. Mag je masturberen in de trein, bijvoorbeeld.

Interview Vrijdag
Podcast van Het radio 1 programma De Ochtenden, meer in het bijzonder het Vrijdagse gedeelte van de VPRO. In principe een interview, maar in de praktijk meer dan dat.

Marathon Interview
Een van de meest succesvolle uitvindingen van de VPRO radio. Bestaat al sinds 1986. De nieuwe interviews zijn tot podcasts verwerkt, maar stuk voor stuk, wordt ook het archief ontsloten. Inmiddels zijn de jaargangen 1986 - 1989 beschikbaar, met onvergetelijk materiaal daar tussen.

OVT
Het radioprogramma over de onvoltooid verleden tijd. Het beste zijn de thema-uitzendingen. Nu net is er een serie gestart naar aanleiding van het onvolprezen boek van Geert Mak In Europa. Daarnaast hadden we boeken die de wereld veranderden en vele andere rubrieken.

Simek 's Nachts
Interviewprogramma van Martin Simek. In de podcast wordt in verband met de rechten de muziek weggeknipt. In de stream volledig te beluisteren.

Geschiedewistjedatjes (reviewsitefeed)
Zeer simpele geschiedenis podcast. Kleine weetjes in minder dan twee minuten per podcast.

Sterke Geschiedenis (reviewsitefeed)
Kris kras door de wereldgeschiedenis met Tom Tacken, een groot verteltalent.

Veertien Achttien (reviewsitefeed)
Tom Tacken vertelt de eerste wereldoorlog in korte biografietjes

Hoor! Geschiedenis (review, site, feed)
Elke dag een stapje verder in de chronologie van de geschiedenis van Nederland en de Nederlandse cultuur. Podcasts van ongeveer vijf minuten, uitgebracht op elke werkdag door de ervaren verteller Feico Houweling.

De Geschiedenis Podcast (review, site, feed)
Podfaded geschiedenis podcast in door Hugo Teerds. Er zijn maar drie episodes. Het meest de moiete waard vind ik de aflevering over de Wetten van Hammurabi.

Volkskrant Podcasts
Zoals buitenlandse kranten doet ook de Volkskrant aan podcasts. Bij gelegenheid van Het WK en de Tour heb ik de podcasts geprobeerd en ben er danig op afgeknapt. Maar er is meer.

NRC FM
Een wekelijks gesprek, opgenomen in Felix Meritis in Amsterdam.

Podcasts van en met Maurice Zondag:
Sunday Sundown en Podsafe Sec
Over en met podsafe muziek.

F1Cast en F1MiniCast
Over autosport.

Zoem
Pyschologie podcast waarin Rob Zondag aan het woord komt en de ins en outs van de IMET techniek bespreekt, een behandelmethode voor mensen die lijden aan angst-, dwang-, eet- of identiteitsproblemen. De stichting IMET heeft ook een betaalde audio voor cursisten in de IMET opleiding.

ICT Update
Dit is een panel stijl cast die min of meer wekelijks uitkomt met een klein uur gesprek over allerlei nieuwsfeiten in de ICT (high tech noemen we dat in Israel) die in Nederland de koppen hebben gehaald. Met Mark Baars, Jasper Kimmel en Maurice Zondag.AddThis Social Bookmark Button

2 comments:

Garg Unzola said...

Baie dankie!
Ek vind dit aangenaam om dan en van bietjie Nederlands tee te kom.

Anne the Man said...

En ik om Afrikaans tegen te komen

Baie Dankie vantzelfde,

Anne