Op het gebied van de geschiedenis podcasts probeer ik een zo compleet mogelijk beeld te krijgen. Nadat ik vorige maand weer eens de lijsten met engelstalige podcasts had nagevlooid op geschienis podcasts, heb ik dat de afgelopen week voor het Nederlands gedaan. Het resultaat is dat ik drie amateurpodcasts heb ontdekt en die wil ik in de komende dagen bespreken. Ik begin vandaag met Kees de Brouwers Geschiedewistjedatjes.
De podcast Geschiedewistjedatjes bestaat uit extreem korte schetsjes uit alle hoeken en gaten van de geschiedenis. Kees vertelt een kleinigheid in meestal niet meer dan anderhalve minuut. Het resultaat is inderdaad iets dat je met zijn neologisme geschiedewistjedatje kan omvatten. Het is een 'wist je dat...' uit de geschiedenis dat nauwkeurig niet meer dan een feitje blijft. Aardige weetjes zonder enige pretentie meer te doen dan een kort verhaal te vertellen - geschiedenis op lagere school niveau.
Hier en daar zijn de stukjes iets langer, maar die zou ik niet willen aanbevelen. De Brouwer moet het hebben van de korte schetsjes; bij de langere is de samenstelling rommelig. De zinnen lopen niet en de alinea vertoont geen samenhang. Bovendien ga je je bij de langere stukjes meteen nadrukkelijker afvragen waar we met deze feiten heen moeten. Als er een fundamenteel zwak punt is in deze soort podcasts, waarin elk hoofdstuk een nieuw onderwerp aan de orde komt dan is het dat er geen enkele diepere samenhang wordt aangeboord. Wat betekenen deze feiten? Het blijft op het niveau van de weetjes hangen en ik vraag me af, zelfs op het niveau van de basisschool, of dit de manier is om geschiedenis over te brengen.
Morgen en overmorgen twee uitstekende podcasts van Tom Tacken.
No comments:
Post a Comment