Thursday, June 14, 2007

Interview Vrijdag podcast: Niko Koffeman

Niko Koffeman laat voor mij zien waarom interviews met politici meestal onverdragelijk zijn. Ook hij is te bestudeerd in zijn antwoorden. Ook hij is een teflonpop waar elke vraag van afglijdt zonder binnen te dringen. Alles wordt besproken dat interessant kan zijn, maar alles wordt vakkundig van de ziel ontdaan, zodat er niets overblijft.

Zijn overstap van de SP naar de partij van de dieren: geen kwaad woord over de SP. Allemaal vrienden van hem geworden. Niets vervelends meegemaakt, zelfs niet bij het vertrek. Hij mag zelfs terugkomen. Tuurlijk.

Zijn lidmaatschap, net als van Marianne Thieme in de kerk van zevendedagsadventisten. Dat is allemaal onbelangrijk. Hoeft ook niet bekend te zijn. Dat hoeft toch ook niet als je Katholiek bent. Alsof dat vergelijkbare grootheden zijn, maar dat wordt ook door de interviewster over het hoofd gezien.

Je moet natuurlijk verstand van staatsrecht hebben om een demagogische truc van Koffeman te ontmaskeren als het over Maarten 't Hart gaat. "In de grondwet staat dat je niet op grond van je levensbeschouwing uit een bepaald ambt gehouden kan worden. Toch mag Maarten 't Hart dat zomaar in de krant schrijven." Pardon, er staat niet in de grondwet dat Maarten 't Hart dit niet mag schrijven en wat er wel staat heeft op hem geen toepassing. Maar ach, die hele affaire heeft de dierenpartij 'alleen maar goed gedaan'. Ja ja.

Raakt het U, die aanval van 't Hart? Nee, hoor het verbaast me alleen maar. Oef.

Nog een affaire: een connectie van de moordenaar van Fortuyn heeft ooit even voor de PvdD gewerkt. Ook dat glijdt van Koffeman af en niet eens op een goede manier. Ook hier weet hij het geval te bagatelliseren, terwijl juist hier een principieel punt te maken is: Als je ooit met Volkert V. een connectie hebt gehad, ben je dan voor altijd besmet? Als wij zien dat deze man geen extreme ideeen heeft en past binnen de PvdD dan moet hij voor ons kunnen werken. Benadrukken dat hij ooit een foute vriend heeft gehad is stemmingmakerij. Zoiets. Maar daar is Nico Koffeman niet eens toe in staat.

Dan ontdek je dat die teflonlaag geprepareerd is, dat de reacties bestudeerd zijn. Ze krijgen iets van een reflex. Interviewster zegt iets, dan moet je daar een positieve draai aan geven en de negatieve kant van bagatelliseren. Wat gesteld is, moet ontkend worden en geherformuleerd tot een klinkend verhaal.

Dus ook: Is de Dierenpartij een 'one issue'-partij? Oh welnee. Daar mag dan 'dieren' in de naam staan, maar dan ben je toch geen one-issue partij? De PvdA is toch ook geen one-issue partij? Ach natuurlijk, arbeiders, dieren, allemaal even breed.

Het is als zo vaak met interviewprogramma's: de interviewer kan het programma niet redden als de geinterviewde het kapotmaakt. Het is de vraag of je de teflonmeneer dan eigenlijk wel moet interviewen, maar als je het doet, pak hem dan wat flinker aan.
Post a Comment