Monday, September 28, 2009

Oude Hoorspelen - Huffduffer feed

Dankzij een artikel op het blog van Ronald van den Boogaard, kwam ik terecht op een webpagina van de radiomaker Gerrit Kalsbeek, waar hij door middel van playertjes een aantal oude hoorspelen beluisterbaar heeft neergezet. Het gaat om drama's die in de jaren vijftig en zestig werden geschreven en rond die tijd ook zijn uitgezonden.

Ik heb ze nog niet allemaal gehoord, maar die waar ik aan heb kunnen snuffelen zijn om uiteenlopende redenen zeer de moeite waard. Neem bijvoorbeeld De Korawa Expeditie. Dat is een hoorspel dat voelbaar oubollig is in zijn totaal verouderde weergave van de romance tussen de man en de vrouw in het verhaal en door de koude oorlog atmosfeer waarin het is neergezet. Maar die oubolligheid is nou juist ook de charme. Voeg daarbij een verrassend element. Zonder dat ik teveel wil weggeven over de plot, het gaat ten slotte om een thriller, is wel op te merken dat in het verhaal een motief van klimaatverandering gepaard gaand aan een stijgende waterspiegel meespeelt. Dat is toch iets voor een stuk dat in 1967 geschreven is, buitengewoon visionair.

Om kort te gaan, het is meer dan de moeite waard om hier eens naar te gaan luisteren, maar waarom on-line? Ik heb de herkomst van de geluidsbestanden uit de pagina achterhaald en ben begonnen ze in een Huffduffer feed te zetten. Onder AnneisaMan | Hoorspelen zal ik ze allemaal invoeren (feed). Eventueel andere hoorspelen die ik op het spoor zou komen (hulp is welkom) zal ik aan deze feed eveneens toevoegen.
Post a Comment