Saturday, October 17, 2009

Oorsmeer - VPRO podcast

Een nieuwe podcast bij de VPRO is Oorsmeer. En behalve podcast is het ook een weblog en daarop werd Oorsmeer meteen al opgemerkt door de populaire website Geen Stijl. De teneur was dat Oorsmeer Geen Stijl zou proberen te imiteren, maar te zeer tot het omroep-establishment zou behoren om erin te slagen. (feed)

Wat Oorsmeer in ieder geval probeert te zijn voor de argeloze podcast luisteraar zoals ondergetekende, die trouwens van Geen Stijl ook nauwelijks kaas gegeten heeft, is een satirisch programma dat de draak steekt met onderwerpen in de actualiteit. Daarbij maakt het gebruik van fragmenten die in andere programma's reeds te beluisteren zijn geweest. In dat opzicht valt het trouw in het genre waarvan er door de jaren heen al zoveel programma's zijn geweest. Niet alleen op radio, maar ook op TV en waarvan er op de nieuwe media ook genoeg te vinden zijn.

De formule werkt eigenlijk altijd heel goed, zolang je maar de fragmenten kent. Het plezier voor mij is vergelijkbaar met wat ik ervaar bij het luisteren naar Volkis Stimme. Ik ken net genoeg de plaatselijke (daar Duitse, hier Nederlandse) actualiteit om het allemaal te kunnen volgen. Qua formule is Oorsmeer nog wat zoekende. Je voelt dat ze wel wat leunt naar het schofferende van Geen Stijl, maar daar toch ook niet helemaal aan wil. Misschien moeten ze hun licht eens opsteken bij Volkis Stimme, die heel bewust in de de oubollige stijl van woordgrappen en brave absurditeiten is gaan zitten en daar nu juist zijn charme aan ontleent.

2 comments:

Jan said...

Dag Anne,
geweldig bedankt voor de tip
Hoewel ik wekelijks op de site van de VPRO zit heb ik deze helemaal gemist! Het lijkt de opvolger te zijn van het volstrekt absurde programma "Binnenland 1" (nog te beluisteren via de vprosite - helaas niet podcast)

Hartelijke groeten uit een herfstig nat Nederland

Anne the Man said...

Graag gedaan Jan, laat weten wat je nog meer waardeert op mijn blog in het bijzonder en in podcasts in het algemeen
Anne