Friday, May 11, 2007

Wat eten we vanavond?

OK, mijn eerste kookpost. En ik denk dat hij in drie talen moet, want mijn recepten zullen in alle talen komen en ik moet de boena-techniek uitleggen.

Het is wel een aardig verhaal hoe ik de boena (bhoona) geleerd heb. Ik was werkzaam in de klantenservice van een niet nader te noemen software gigant. Er was een Indiase klant die ik uit de brand hielp en de werknemer aan de andere kant van de lijn was zo blij dat ik hem geholpen had dat hij iets voor mij wilde doen. Ik vroeg of hij me het recept van Alu Ghobi kon opsturen. Hij vertelde dat hij zelf niet wist hoe hij het klaar moest maken, maar dat hij het recept aan zijn moeder zou vragen. Enige tijd later kreeg ik het recept met een uitgebreide uitleg over boena.
Je kan niet Indiaas koken, schrijft de moeder, als je de boena niet beheerst. En dan legt ze uit dat het idee is om de kruiden met de olie zachtjes op te warmen zodat het een eenheid wordt. Vervolgens kook je met die op smaak gebrachte basis en de smaak van de kruiden trekt veel beter door het gerecht.
Pasta met pompoensaus

800 gr Pompoen, in blokjes snijden
1 grote wortel in schijfjes
1 zoete aardappel in blokjes
750 gr kipfilet in blokjes
drie theelpels geperste verse gember
1 grote prei fijn gesneden
1 groene paprika in reepjes
theelepel chawayadzj (Yemenitische Kerrie) (te vervangen door koerkoem en komijn)
theelepel paprikapoeder
mespunt gemalen pepertjes
twee eetlepels ketjap
theelepel grof zout
5 tenen knoflook geperst
125 ml slagroom
eetlepel olijfolie
Gemalen nootmuskaat naar smaak

Doe de olie in de pan en boena met de kruiden. Als de olie de kleur van de kruiden begint aan te nemen gesneden prei toevoegen. Fruiten op laag vuur tot hij glazig is. Gooi dan de wortel, aardappel en pompoen erbij. Bak dit mengsel tot het goed warm is. Voeg vervolgens de kip en de gember en het zout toe. Koken met het deksel op de pan. Als de pompoen begint uiteen te vallen, voeg de paprika toe.
Laten inkoken. Af en toe proeven, om te zien of het goed op smaak komt. Voeg ketjap toe naar smaak. Wannneer de saus te nat dreigt te worden, kook met open pan.
Ten slotte van het vuur halen. Slagroom en nootmuskaat toevoegen. Even laten staan om te laten inwerken.

No comments: