Monday, July 30, 2007

Tour achteraf

Laat ik beginnen met een uitspraak. De terugtrekking van Rasmussen uit de tour was een fout. Rasmussen heeft de tour verloren terwijl hij hem haast gewonnen had. En er is niets substantieels dat hem dat succes zou moeten ontzeggen. Hij is niet positief getest noch heeft hij enig ander vergrijp begaan dat tot diskwalifacite moest leiden. Contador is nu de winnaar geworden, zoals de NRC het beschrijft, op de dag dat hij eigenlijk de tour verloor.

Niet alleen voor de renners zelf, maar ook voor ons volgers is er zekerheid nodig. We hebben het nodig dat wie werd toegelaten tot de tour ook echt een volwaardige deelenemer mag zijn. Pas aantoonbaar vals spel moet tot diskwalificatie kunnen leiden. Als verdachtmakingen ook al tot diskwalificatie kunnen leiden. Als retroactieve twijfels tot terugtrekking kunnen leiden, ben je eigenlijk bezig met competitievervalsing. Niet alleen Rasmussen werd getroffen, maar ook zijn ploeggenoten die te goeder trouw zichzelf opgeofferd hebben. Ook de concurrentie die te goeder trouw haar strategie op de Deen heeft afgestemd. En de toeschouwer, die denkt dat hij de tour volgt en opeens naar een klucht kijkt, geen echte wedstrijd.

Als er nergens in het leven rechtvaardiging is voor het met terugwerkende kracht ontnemen van rechten. Als er nergens een rechtvaardiging geacht wordt te zijn voor sancties op gedrag dat niet strafbaar was op het handelingsmoment zelf, waarom zou dat in het wielrennen zo zijn?

Het effect is onder meer dat onze favoriet Thomas Dekker 35e werd, maar misschien veel meer gekund had. Voor die jongen is er tenminste nog toekomst. De tour van 2007 is op zijn slechtst een harde leerschool. Voor jongens als Rasmussen en Boogerd, voor wie dit het einde is, is het diefstal. En het is diefstal voor ons, het publiek, dat tien dagen lang naar een gele trui keek die geen gele trui mocht zijn. Die ophield gele trui te zijn, niet omdat hij door het ijs zakte, of voorbijgestoken werd, maar doordat hij opging in het luchtledige. Doordat hij van de ene op de andere dag niet meer op de startlijst stond.
Post a Comment